sobota, 19 maja 2012

Kruche ciasteczka z migdałową posypką


Jeszcze ciepłe!
Polecam.

Anka

Składniki:
(na dwie blachy)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ewentualnie: odrobina zimnej wody
  • 1 białko
  • garść obranych migdałów
  • 1-2 łyżki brązowego cukru (według uznania)

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto przyrządzam przynajmniej godzinę wcześniej (można zrobić np. w piątek wieczorem, a w sobotę upiec do porannej kawy ciasteczka – tak właśnie było u mnie).
Przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Siekam nożem lub rozcieram palcami na małe kawałeczki. Dodaję żółtko i około łyżki zimnej wody, krótko zagniatam ciasto.
Formuję placek, owijam folią spożywczą i odkładam do lodówki do porządnego schłodzenia.

Migdały ucieram w blenderze, mieszam z brązowym (lub białym) cukrem.

Rozwałkowuję kruche ciasto, wycinam ciasteczka i układam na blasze. Roztrzepuję lekko białko i smaruję nim ciasteczka. Na to nakładam cienką warstwę migdałów wymieszanych z cukrem.

Wstawiam ciastka do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-12 minut, aż się zezłocą.

5 komentarzy:

  1. Prrr, nie tak szybko z tymi przepisami, bo nie nadążam! Żartuję, wstawiajcie wstawiajcie, ja próbuję dziś rogaliki krucho-drożdżowe, ale jak przeczytałam TEN wpis, to się napaliłam i już wiem, co zrobię jutro! Zamiast migdałów będę zmuszona dodać orzechy laskowe, które wymagają szybkiego zutylizowania - ale myślę, że też pasują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis prezentuje się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */