środa, 7 marca 2012

Ciasteczka owsiane z żurawiną


Od jakiegoś czasu wszelkie ciasteczka owsiane znajdują się na czele mojej listy ulubionych drobnych wypieków. Dlatego, już bez zbędnego gadania, podaję dzisiaj kolejny przepis na ciastka, tym razem z dodatkiem żurawiny.

Polecam.

Anka


Składniki:
(na około 30  ciastek)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru (½ szklanki, można dać mniej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 80 g mąki (ok. ½ szklanki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g płatków owsianych (kupuję „górskie”)
  • ok. ¾ szklanki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko i ekstrakt waniliowy, miksuję.

W drugiej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sól, płatki owsiane. Dodaję do masła, wszystko bardzo dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję żurawinę, mieszam.

Masa wyszła mi elastyczna, formuję więc małe placuszki (lub kulki, które spłaszczam widelcem) i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekę 12-15 minut w 200 stopniach (góra-dół).

9 komentarzy:

  1. Podobne do moich ulubionych, tyle że moje są z orzechami i masłem orzechowym - najlepsze ciasteczka na świecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciacha! Bardzo lubię dodatek żurawiny w wypiekach :). Mnie bardzo smakowały cranberry noel, wspaniałe ciasteczka.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie :))) i do tego z żurawiną.... mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja takie kupuje u Mielnika. Moje dzieci je uwielbiają. Może matka pracująca zakasa rękawy i sama zrobi...dzieci nie uwierzą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis.Ciasteczka sa pyszne,takie delikatne,kruche i zlociste.Ja dodalam rodzynek,tez sa smaczne.Pozdrawiam Samanta

    OdpowiedzUsuń
  6. Żurawina kupiona - jutro piekę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ŁEeee, nie wyszło:( Się rozpadły:/ Masz pomysł dlaczego? Wyjadamy "okruszki" z miski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie bardzo wiem, dlaczego czasami coś nie wychodzi :( Najprawdopodobniej trochę za dużo składników sypkich do mokrych, może jajko było małe?

      Usuń
  8. Moje wyszły znakomicie, z tym jednak defektem, że się trochę zpiekły od spodu, ale to moja wina :>
    Znakomita przekąska do kawy, w dodatku nie droga i szybka w przyrządzeniu.
    Zamierzam zaglądać częściej na Waszego bloga :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */