niedziela, 15 stycznia 2012

Kruche ciasteczka kokosowe

Tak jak nie jestem specjalną miłośniczką ciastek, tak te ciasteczka po prostu uwielbiam. Kruszą się niemiłosiernie (nie żałowałam wiórków kokosowych), wyglądają tak, że wolę podawać je wyłącznie w ścisłym gronie rodzinnym, ale za to jak smakują!

Anka


Składniki:
(na około 40 ciasteczek)
  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1 (niepełna) szklanka wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru (2-3 łyżki)
  • 175 g zimnego masła (3/4 kostki)
  • 2 małe żółtka lub 1 duże
  • 1 łyżka wody (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier puder przesiewam, dodaję sól, wiórki kokosowe, wszystko mieszam. Masło kroję w kostkę i siekam z sypkimi składnikami na drobne kawałeczki (jeszcze lepiej użyć robota kuchennego). Dodaję żółtka, wlewam wodę i krótko zagniatam ciasto.

Z ciasta formuję wałek o średnicy około 5 centymetrów. Owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto musi się porządnie schłodzić.

Wyjmuję ciasto, ostrym nożem kroję na plasterki i układam na blasze. Piekę około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek, wyjmuję najpóźniej w momencie, gdy zaczną się brązowić przy brzegach.

Czekam aż przestygną i zdejmuję z blachy.

7 komentarzy:

  1. Mniaaaam,jak ja kocham takie kruche ciasteczka! A jak są kokosowe to tym bardziej. Cudne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię takie kruche ciasteczka, twoje wygladaja bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. przecież wyglądają przepysznie! widać że są kruche i to ich zaleta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobne, czasem też z płatkami migdałów. W porównaniu do moich Twoje prezentują się bardzo elegancko:)
    Ala

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, chrupkie i z kokosem! Coś czuje, że niebawem wbiję zęby w takie ciastka mojej produkcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam , są przeeeeeeeeeepyszne!!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */