wtorek, 31 maja 2011

Sałatka brokułowa z fetą

Przepis na tę sałatkę to pokłosie jednego z naszych konkursów, przesłała go Patrycja. Sałatka na stałe weszła do mojego repertuaru, tyle że przeważnie robię ją na wieczór, kiedy jest już dla mnie zbyt ciemno, żeby zrobić ładne zdjęcie. W weekend umówiliśmy się z Sąsiadami na sensowną 17.00, zatem mogłam wreszcie uwiecznić tę bardzo pyszną przekąskę.

Polecam serdecznie i pozdrawiam Lidzię :-)


Chuda


Składniki:
  • 1 świeży brokuł
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200 g sera typu feta
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych
Sos:
  • mały kubek śmietany 12%
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuła dzielę na różyczki, płuczę i gotuję na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut), a następnie hartuję, czyli przelewam na durszlaku zimną wodą.

Fasolę odcedzam na sitku i płuczę. Fetę kroję w kostkę. Płatki migdałowe prażę do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni.

Śmietanę mieszam z majonezem i sokiem z cytryny, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

W salaterce układam różyczki brokuła, fasolę i kawałki fety, delikatnie mieszam. Przed podaniem zalewam sosem i posypuję płatkami migdałów.

10 komentarzy:

  1. gdzie brokuły, tam i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brokuł i feta to dla mnie idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to połącznei i bardzo lubię ...tylko ja zamiast fasoli dodawałam kukurydzę i słonecznik...ale ta wersja też mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna sałatka, ja dodaję jeszcze czerwoną lub zółtą paprykę, a sos to jogurt naturalny, czosnek i przyprawy:)

    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj robiłam na kolację. Jest świetna. Mało składników, ale super się ze sobą komponują. Następnym razem dodam jeszcze słonecznik łuskany.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zrobiłam i wyszła przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Potwierdzam, bardzo dobra, zamiast czerwonej fasoli mozna użyć cieciorke z puszki. Może nawet jest lepsza.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mniej wiecej ile tego brokula sie dodaje (waga)

    OdpowiedzUsuń
  9. Biorę jednego średniego brokuła, nigdy go jednak nie ważyłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */