środa, 6 października 2010

KONKURS! Piękne miski do wygrania

Kochani Czytelnicy, mamy dla Was nowy konkurs i nowe nagrody. Mamy pierwszego prawdziwego Sponsora! :) Jest nim sklep namoimstole.pl , gdzie można zaopatrzyć się w piękną porcelanę, zastawę stołową, sztućce, akcesoria do win i drinków, naczynia do zapiekania, filiżanki, kubki i talerze. Sklep oferuje produkty światowych marek, m.in. Villeroy&Boch, Kahla i Sagaform. Warto tu zajrzeć w poszukiwaniu prezentów ślubnych.

Nagrodami w naszym konkursie są dwie miski Sagaform Parrot: jedna w niebieskie wzory i druga w pomarańczowe (obie mają 24 cm średnicy i 15 cm wysokości). Więcej o miskach na stronach sklepu.

Miski są śliczne, o czym zaświadcza Chuda Chochelka, która ma je przed sobą w chwili pisania tych słów i sama chętnie by taką wygrała ;)

Co trzeba zrobić, żeby wygrać?

W komentarzu do tej notki prosimy umieścić przepis na Waszą ulubioną sałatkę, którą można przygotować z dosłownie trzech-czterech składników (nie licząc sosu). Miski trafią do autorów dwóch receptur, które najbardziej przypadną nam do gustu. Nie wykluczamy, że niektóre z nich wykorzystamy w serwisie.

Kwestie formalne:

1. jeden uczestnik może zgłosić tylko jeden przepis;
2. przy wpisach prosimy umieszczać swój nick i e-mail;
3. konkurs trwa dwa tygodnie – przyjmowanie zgłoszeń kończy się 20 października o północy;
4. nasz werdykt ogłosimy najdalej 23 października.

Życzymy powodzenia w konkursie i czekamy na Wasze przepisy :)

107 komentarzy:

  1. A czemu by nie powalczyc o miske :)

    Salatka z mlodego szpinaku, bazyli i sliwek
    150g mlodego szpinaku
    1 szklanka porwanych lisci bazyli
    2 ogromne śliwki lub kilka mniejszych, wypestkowanych i pokrojonych w plasterki
    sos
    1 lyzka oliwy z oliwek, 1 lyzka soku z limonki, 1 lyzka soku z pomaranczy, 1 lyzeczka octu balsamicznego, 1/2 lyzeczki skorki otartej z cytryny, 1/2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy,sol i pieprz do smaku.

    Skladniki salatki mieszamy. Przygotowujemy sos: oliwe ucieramy z sokiem cytrynowym i pomaranczowym, octem, skorka cytrynowa i pomaranczowa; lekko doprawiamy sola i pieprzem. Sosem polewamy skladniki salatki, delikatnie mieszamy. Calosc posypujemy odrobina soli i pieprzu (najlepiej grubo mielonego). Podajemy od razu :)

    To pisalam ja, Iv, kokoko.blog@gmail.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta pekińska - 1 średnia sztuka
    Kukurydza - puszka
    słonecznik łuskany uprażony na suchej patelni z solą - ilość zależna od własnego gustu

    Kapustę pokroić, kukurydzę osączyć, słonecznik uprażyć i ostudzić. Zmieszać ze sobą te 3 składniki. Dodać majonez, doprawić pieprzem i ew. solą (gdyby dla kogoś było za mało soli w słoneczniku). Dla nas poezja:)
    pozdrawiam obie Chochelki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a zapomniałam podać maila:) jolantamarel@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też postanowiłam wziąć udział w zabawie, proponuję bardzo prostą ale jakże smaczną sałatkę ziemniaczaną, nie trzeba dużo składników a jest pyszna!
    Składniki: 1 kg ziemniaków, 200 ml bulionu
    Marynata: 4 łyżki octu jabłkowego, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cukier, szczypiorek, 1 duża cebula
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, kroimy w plastry (jeszcze ciepłe) i zalewamy ciepłym bulionem. Przygotowujemy marynatę: ocet, olej, cukier oraz przyprawy mieszamy, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę oraz drobno posiekany szczypiorek. Marynatą polewamy ziemniaki, mieszamy delikatnie. Sałatka musi trochę postać by marynata oraz bulion wsiąknęły w ziemniaki :)
    wrobel.marta86@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam ogromny dylemat, którą z sałatek wybrać, ale ostatecznie stanęło na tej:
    - Tortellini z ulubionym nadzieniem gotujemy i odcedzamy
    - Pomidory kroimy w kostkę
    - W proporcjach 1:1 mieszamy jogurt naturalny i majonez (najlepiej domowej roboty!), a następnie dodajemy sól, pieprz i czosnek (ilość według własnych preferencji)
    - Całość mieszamy i serwujemy. Równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

    Smacznego życzy gruszka z fartuszka! :)

    marysiabanach@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojjj aż nabrałam ochoty na sałatkę w tak pięknej misce :)

    przepis:
    ryż
    wędzony kurczak/ewentualnie gotowany
    ananas lub jeśli ktoś nie lubi na słodko kukurydza
    sos:
    majonez, sól, pieprz

    ryż gotujemym, Kurczaka rozdrabniamy na małe kawałeczki i pozbywamy się skóry. Ananasa kroimy na drobne kawałeczki. Wszystko mieszamy, dodajemy odrobinę majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i pyszna kolacja gotowa :)


    Sissi.

    mail: 5adh@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka brokułowo-ziemniaczana

    Składniki:
    - brokuły
    - ugotowane ziemniaki ("zwyczajne" albo w mundurkach)
    - ser feta
    - słonecznik
    - ząbek czosnku
    - przyprawa do ziemniaków

    Przygotowanie:

    Ziemniaki pokroić na plastry i podsmażyć. Brokuły podzielic na różyczki i ugotować, a słonecznik uprażyć na patelni. Fetę pokroić.

    Wszystko wymieszać, doprawić według uznania i wcinać :)

    Smacznego!

    Ally (mail: ally-lp@o2.pl)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja ulubiona to sałatka z paluszków krabowych.

    200 - 250 g paluszków krabowych
    250 g sera żółtego
    puszka kukurydzy konserwowej
    pół puszki ananasa

    sos: 5 łyżek majonezu, pieprz, sól, curry

    Paluszki krabowe kroimy w cienkie plasterki, ser żółty kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy, ananasa kroimy na małe kawałeczki. Wszystko mieszamy razem. Majonez mieszamy dokładnie z przyprawami (sporo curry) i mieszamy z pozostałymi składnikami. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki i potem jemy.

    Jest naprawdę wspaniała.

    shinju email: shinju1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka z tortellini
    składniki:
    -1op tortellini z miesem
    - 2szt pora
    - puszka ananasa
    - 2 kostki rosołowe
    - koperek
    - sól i pieprz
    - majonez

    Gotujemy wodę na tortellini, rozpuszczamy w niej kostki rosołowe, wrzucamy tortellini i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu należy je odcedzić i ostudzić.

    Następnie dokładnie myjemy pory, usuwamy uszkodzone liście i drobno kroimy.

    Tortellini mieszamy z porem i pokrojonym na mniejsze kawałki ananasem, dodajemy dużo posiekanego koperku, doprawiamy pieprzem. Sałatkę wymieszać z majonezem.
    Odstawić na chwilę by się "przegryzła".

    Podawać schłodzoną.
    Smacznego! ;)

    mail: aleksa_dr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ulubiona sałatka oscypkowa:

    średniej wielkości oscypek
    por
    puszka czerwonej fasoli bez sosu

    oliwa z oliwek
    sól pieprz

    Na tarce zetrzeć oscypka i białą część pora (objętościowo powinno być pora i oscypka mniej więcej po równo). Fasolę osączyć, dorzucić do oscypka i pora. Wymieszać. Dodać około dwóch łyżek oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Sałatka intensywna w smaku, ale bardzo smaczna.

    Dorota
    dorota6122@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. hehe, jak wszyscy to wszycy, babcia tez ;)

    oto mój ulubiony i bardzo prosty przepis:
    Serowy przekładaniec
    składniki:
    -jajka na twardo 4-6 sztuk (albo więcej w zależności ile się chce zrobić sałatki)
    -pomidory, też ok. 4 duzych sztuk
    - utarty żółty ser, zwykły lub wędzony
    -sos smietanowo/majonezowy w dowolnych proporcjch
    jajka i pomidory kroimy w plastry, ser ucieramy na duzych oczkach
    kolejno układamy warstwami jajka,pomidory i sypany ser, całość zalewamy sosem.

    Siermiężne i nieskomplikowane ale smaczne i bardzo sycace :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skoro ma być prosto i mało składników, dobrze by też było, żeby było nie tylko smacznie, ale i pożywnie, prawda? :>

    Potrzebujemy:
    1. sałatę (jaką, kto woli, ja preferuję lodową, bo UWIELBIAM)
    2. połowę cebuli czerwonej
    3. 0,5 - 1 kg fasolki szparagowej (żółta prezentuje się ciekawiej, ale zielona jest wg mnie smaczniejsza - co kto lubi ;))

    No i sos:
    - 1/4 kubeczka oliwy z oliwek
    - odrobina soku z cytryny
    - 1 łyżeczka drobno posiekanej bazylii (można też użyć suszonej, ale traci się wtedy ten cudowny zapach świeżej bazylii...)
    - 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
    - sól i pieprz do smaku

    Gotujemy fasolkę. Odcedzamy. W czasie, kiedy fasolka się gotuje możemy przygotować cebulę i sos. Cebulę kroimy na cienkie krążki i namaczamy przez parę minut (im dłużej, tym cebula będzie miała łagodniejszy smak, maks. 10 min). Odcedzamy cebulę i delikatnie osuszamy. Do kubeczka z oliwą dodajemy bazylię, posiekany lub zmiażdżony czosnek, parę kropel soku z cytryny, sól i pieprz i mieszamy. Do miski przekładamy fasolkę, cebulę, porwane na drobne kawałki liście sałaty i polewamy sosem. Wszystko razem mieszamy. I odstawiamy na jakiś czas, do "przegryzienia".

    Sałatka wygląda przepysznie i kolorowo. Smakuje też niczego sobie :) Poza tym fasolka zawiera dużo witaminy C, kwasu foliowego i witamin z grupy B, a cebula działa jak naturalny antybiotyk, co w sezonie jesienno-zimowym może się przydać ;) Naprawdę polecam.

    Kethy,
    kethy@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. jako, że nie jadam mięska w UWIELBIAM WARZYWA... z nietypowymi zestawieniam
    mój hit, który uwielbiam
    - garstka suszonych glonów wakame - sporo pecznieją / lub pociac poł płata norii
    - 2 średnie marchewy
    - pół twardego jabłka
    - serek ziarnisty 1 op
    - sok z cytryny - 2łyzeczki
    = opcjonalnie ziarna dyni lub słonecznika lub innego chrupiącego kąska orzechowego- posypać dekoracyjnie

    Glony namoczyć aż napęcznieją pokroić na drobniejsze paski. Marchewki obrać i zetrzeć na średnich okach, jabłuszko obrać i również zetrzeć. Razem wymieszać starte by puściły soki, dodać soku z cytryny, dodać glony i serek. Wymieszać porządnie.
    Słodycz jabłka i chrupkość marchewy z gumowato- słonym glonem i biały neutralny serek. Dla mnie połączenie uzależniające, zjadam je codziennie na kolacje lub drugie śniadanie. Przyjemność wzrasta gdy w kęsie znajdzie sie chrupki orzech lub ziarenko:)
    pozdrawiam Marta. baczynska.m@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Piers kurczaka z grilla
    kilka pieczarek
    cebula
    koncentrat pomidorowy
    przyprawy: sól, papryka ostra, cukier, ocet winny

    kurczaka pokroić w kostkę, cebulę i pieczarki w talarki. Pieczarki sparzyć, wszystko wymieszać z koncentratem i przyprawić do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Aaaa! Boskie miski! :-) Oto przepis na najlepszą sałatkę na świecie! :-)

    Sałatka koperkowa
    Składniki:
    300 g sera salami
    1 pęczek koperku
    1 puszka kukurydzy
    3-4 łyżki majonezu (tylko tyle by skleić pozostałe składniki)
    Przygotowanie:
    Odsączyć kukurydzę, posiekać koperek, ser zetrzeć na grubej tarce. Połączyć wszystkie składniki razem. Majonezu dodajemy tyle by sałatka była w miarę zwięzła (gdy dodamy go za dużo sałatka może popłynąć).

    Pozdrawiam i życzę smacznego! :-)

    poswix, poswiata@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. No to i ja dodam swoja wloska salatke z brokulami i jajkiem.
    Skladniki (na 4 osoby):
    - 4 jajka
    - 300 g brokul
    - 2 male pory
    - troche estragonu do przybrania
    Sos:
    - 4 lyzki soku z cytryny
    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 2 lyzeczki miodu
    - 1 lyzka kaparow (odsaczonych)
    - 2 lyzki posiekanego estragonu
    - sol i pieprz

    Jajka ugotowac na twardo, brokuly pokroic na rozyczki i gotowac na parze przez 3 minuty, pory pokroic w grube plastry i dodac do brokulow, gotowac jeszcze przez 2 minuty. Jajka obrac i pokroic na spore kawalki.
    Zmieszac skladniki sosu, przyprawic sola i pieprzem. Wrzucic do sosu brokuly i pora, wymieszac, dodac jajka i estragon (opcjonalnie). Najlepiej smakuje z domowym, pelnoziarnistym chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sałatka powiadacie taka ulubiona ? tak na teraz;)
    to tylko taka:
    zieloną sałatę umyć i porwać liście na drobne kawałki, jabłka umyć i pokroić w kosteczkę, śliwki umyć i też pokroić w kosteczkę lub paseczki i pomidory umyć i pokroić w kosteczkę wszystko razem wymieszać a teraz sos - oliwa kilka łyżek wymieszać z łyżeczką musztardy i ząbkiem czosnku - naprawdę polecam serdecznie :) mniam..

    OdpowiedzUsuń
  18. Niezawodna, pyszna, prosta
    SAŁATKA CZOSNKOWA
    25 dk sera żółtego pokrojonego na małą kostkę
    1 puszka ananasa
    1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku
    majonez
    Ananas kroimy na kawałki, mieszamy z serem, i kukurydzą. Dodajemy zgnieciony czosnek i 2- 3 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Mój adres mailowy
    beolha@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, mama na imię Patrycja. Jeśli chodzi o sałatki, to z takim małoskładnikowych bardzo lubię taką:

    Sałatka brokułowa z fetą
    1 brokuł (nalepiej świeży)
    puszka czerwonej fasoli
    kostka sera feta
    40 g płatków migdałowych

    Sos: mały kubek jogurtu lub śmietany 9-12%, 2 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, 2 ząbki czosnku lub łyżeczka granulowanego, sól i pieprz do smaku

    Brokuła podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze pod przykryciem na półtwardo (ok. 5 minut). Zahartować. Fasolę odcedzić i opłukać. Fetę pokroić w kostkę lub pokruszyć. Płatki migdałowe uprażyć do lekkiego zbrązowienia na suchej patelni. Zrobić sos: jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, wcisnąć czosnek lub wsypać granulowany. Dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić. W salaterce ułożyć różyczki brokuła, wyłożyć fasolę i kawałki fety, delikatnie przemieszać. Przed podaniem zalać sosem i posypać płatkami migdałów.

    Mój e-mail: mikimama@gazeta.pl

    Dziękuję i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I ja się zgłaszam, a co tam:) Ja lubię taką sałatkę:

    Insalata aranciata

    *3 pomarańcze

    *ok. 300g rukoli lub roszpunki

    *2 średnie czerwone cebule

    *1 szklanka (100g) pokrojonych czarnych oliwek bez pestek

    *sos z: 1/3 szklanki oliwy extra vergine,1/3 szklanki(90ml) czerwonego octu, sól i czarny pieprz

    Pomarańcze obrać, usunąć pestki i ostrym nożem wyciąć białe włókna. Pokroić na grube plastry i każdy z nich przekroić na pół. Umyć i osuszyć rukolę. Cebulę pokroić na cienkie plastry.
    Włożyć do miski pomarańcze, rukolę, cebulę i oliwki. W innej misce wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszaniną zalać sałatkę.

    Wymieszać potrząsając miską. Odstawić na 20 minut przed podaniem.
    Pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. moja propozycja:

    - główka sałaty lodowej - porwać/posiekać
    - 100 g sera pleśniowego (np. Błękitny Lazur) - pokroić/pokruszyć
    - 50 g prażonych pestek słonecznika - posypać
    - sos vinaigrette - polać
    ... i wymieszać! :-)

    pozdrawiam!
    Ania

    leanna@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, ale przepiękne miseczki! Moją ulubioną sałatką ostatnimi czasami jest sałatka brokułowa, pyszna, witaminowa, pożywna, syta, może być jako osobna potrawa:
    brokuły podgotowane na pół twardo, podzielić na cząstki,
    ser żółty starty na dużych otworach lub w drobną kostkę,
    jajko na twardo posiekane w kostkę,
    sos: majonez+jogurt+ sól+czosnek starty (lub sos w blenderze wymieszać wtedy czosnek się ładnie połączy z sosem.
    Smacznego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. a oto moja ulubiona sałatka:
    - winogrona różowe i zielone
    - ser pleśniowy lazur (lub inny podobny)
    - orzechy włoskie
    - majonez + świeżo mielony pieprz

    Winogrona poprzekrajać na połówki, usunąć pestki i wrzuciś do miski, dodać ser pokrojony w kostkę. Orzechy sparzyć i dodać do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i świeżym pieprzem. Schłodzić w lodówce przed podaniem minimum 2 godziny.
    Smacznego!!

    Pozdrawiam
    Ola olapyt@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam
    Nasza ulubiona
    Sałatka ziemniaczana
    -Kilka ugotowanych ziemniaków w mundurkach
    -Pierś z kurczaka
    -Zielony ogórek
    -Koper
    -Sos czosnkowy
    Ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę
    Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy
    Ogórka zielonego kroimy w półplasterki takie troszkę grubsze
    Koper siekamy
    Wszystkie składniki mieszamy w misce i łączymy sosem czosnkowym i koprem
    Sos to tylko jogurt grecki 2-3 łyżki śmietany i 2-3 łyżki majonezu oraz kilka ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
    Naprawdę wyśmienita i gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  26. Sałatka ziemniaczana
    ulagrabarczyk@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszna sałatka z rukoli, gruszek, parmezanu i pinii

    duża garść rukoli
    1 duża gruszka
    kilka łyżek parmezanu z płatkach
    50 g uprażonych orzechów piniowych

    sos:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka białego octu winnego
    1 ząbek czosnku
    łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz, cukier

    Mieszamy oliwę z oliwek, ocet, czosnek przeciśnięty przez praskę sól i pieprz. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę cukru do smaku.

    Gruszkę obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
    Do miski wrzucamy rukolę i polewamy dressingiem. Posypujemy orzeszkami, parmezanem i plastrami gruszki. podajemy.

    Pozdrawiam
    kornik niepokornik@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  28. Sałatka "Black and White": czarne oliwki, kozi ser, białko jaja, pieczone buraczki marynowane w occie balsamicznym. Czarny pieprz, biała sól i oliwa.
    Pinkcake
    pinkcake@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Witam. Postanowiłam wziąć udział w konkursie. Podaję zatem przepis:
    - pomarańcza
    - orzechy włoskie
    - seler
    - rodzynki
    - do tego jedynie sos balsamiczny.
    Idealnie pasuje do pieczeni.
    SMACZNEGO!
    vttm@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Jedna z naszych ulubionych sałatek:
    kalafior (albo brokuły)
    3-4 pomidory
    5-6 jajek
    sos:
    majonez, sól, pieprz (można dodać też jogurt naturalny, wtedy jest mniej kalorycznie, ale traci nieco na smaku)
    Kalafiora dzielę na dość duże różyczki, gotuję, ale nie można rozgotować, musi być raczej taki niedogotowany (to samo robię, jeśli to brokuły). Pomidory parzę, obieram ze skórki i dzielę na ósemki (jeśli mniejsze to na ćwiartki). Jajka muszą być ugotowane na twardo i podzielone na ćwiartki. Układam warstwowo, co jakiś czas polewając sosem.
    Cząstki składników muszą być naprawdę duże. No i jest to duża, rodzinna porcja :)
    Smacznego :)
    kinga1212-71@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Sałatka która średnio raz na dwa tygodnie u nas gości i robi ją się dosłownie w pare minut ;) raczej jest taka typowo obiadowa.

    składniki:
    1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
    2 pomidory
    1 czerwona lub zielona papryka
    pół cebuli.

    sos:
    2 łyżki majonezu
    4 łyżki jogurtu naturalnego (ew śmietany, zamiennie co akurat mamy w lodówce)
    pół łyżeczki curry

    Przygotowujemy sos, żeby zdążył się lekko przegryżć - do szklanki dajemy majonez i ucieramy, dolewamy śmietany/jogurtu, mieszamy i na koniec dodajemy curry.

    Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy do miski i dosypujemy odrobinę soli by puściła sok. Kroimy w drobną kostkę kapustę pekińską, 2 pomidory bez skórki i paprykę, wszystko wrzucamy do miski z cebulą, polewamy sosem i mieszamy.

    Sałatka pasuje do każdego rodzaju mięs i w szczególności do tłuczonych ziemniaków. Pycha ;)

    ucieczka@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Miseczki są urocze i do jednej z nich pasuje sałatka z cykorii:
    cykoria,cząsteczki mandarynek, pomidorki w cząstkach, musztarda i sos koktajlowy na bazie majonezu z pomarańczami, pomidorami, śmietaną, chrzanem i sosem tabassco . A wszystko dosmaczone solą, pieprzem i winiakiem :)

    cukierniczekreacje@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. z mojej strony sałatka, w której zakochany jest mój Luby i chyba wszyscy znajomi- brokułowa z serem feta w sosie czosnkowym z prażonymi migdałami;)

    Składniki:
    - mały brokuł
    -pół opakowania sera feta pokrojonego w kostkę
    - garść płatków migdałowych
    - sos- kubeczek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, oregano lub zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

    Brokuł gotujemy na parze. Studzimy dzielimy na różyczki. W misce układamy warstwami różyczki brokuła, kosteczki fety. Całość zalewamy sosem i posypujemy na wierzchu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

    pozdrawiam;)

    Panna Malwinna
    m.lollypops@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  35. Przepis na naszą sałatkę wakacyjną- idealna do grilla:

    -Główka sałaty lodowej, bądź mix sałat (można kupić taki w Biedronce)
    - Ser sałatkowo-kanapkowy typu FETA
    - 2-3 ogóreczki
    - 2-3 pomidory
    - ulubiony sos sałatkowy

    Sałatę rwiemy, bądź gotową wkładamy do miski,
    pozostałe składniki kroimy w kosteczkę i również dodajemy. Całość mieszamy i na 10 minut przed podaniem dodajemy sos. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  36. Surówka z kapusty pekińskiej

    Składniki:
    1) Pół średniej kapusty pekińskiej
    2) 3 marchewki starte na dużych oczkach
    3) 2 jabłka starte na dużych oczkach
    4) Sos czosnkowy (majonez + czosnek + sól)

    Surówka jest przepyszna do wszelkiego rodzaju mięs, ale i do zjedzenia jako osobne danie.

    Pozdrawiam
    xizia

    Mój e-mail: xizia1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  37. Warstwowa:
    ~ czerwona FASOLA (puszka),
    ~ keczup (żeby zakryć fasolkę),
    ~ JAJKA na twardo w kostkę (ok.5jajek),
    ~ majonez (ile kto lubi),
    ~ czerwona PAPRYKA w kosteczkę.
    Wszystko należy umieścić oczywiście w PIĘKNEJ MISIE.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepraszam, o adresie zapomniałam

    s_am@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  39. A ja zapomniałam podać adres mailowy - Majana majanaboxing@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Sałatka "chińska"

    Składniki:
    - dwie paczki zupki chińskiej typu rosół z kury
    - puszka kukurydzy
    - 3 ogórki
    - 1 papryka
    - sos będzie się składał z kilku łyżek majonezu, szczypty soli i pieprzu oraz jednej paczuszki proszku z zupki.

    Wykonanie:
    Kroimy ogórki i paprykę w kosteczkę. Dodajemy kukurydzę i pokruszony makaron z zupki (SUROWY!!!). Całość mieszamy z "sosem" i odstawiamy na godzinkę, aby makaron wchłonął majonez przez co zrobi się miękki i pyszny.

    Sylwia G.
    e-mail: sylwiagrzechowiak@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  41. Jest to moja ulubiona salatka, ktora robie bardzo czesto. Moze stanowic samodzielne danie lub dodatek do jakiegos dania.
    Mysle, ze ta salatka fajnie prezentowalaby sie w tak ladnych miseczkach:)


    Sałatka z suszonymi pomidorami

    * 1/2 opakowania makaronu farfalle (kokardki) lub inny dowolny
    * 1/2 lub 1 brokuł (w zależności od wielkości)
    * 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    * oliwa z suszonych pomidorów
    * sól, pieprz

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, brokuł podzielić na mniejsze kawałki i również ugotować, pomidory suszone pokroić w paseczki.
    W misce wymieszać jeszcze ciepły makaron, brokuł i pomidory, dodać oliwę od pomidorów, dobrze doprawić solą i pieprzem.
    Wymieszanie ciepłych składników powoduje, ze smaki lepiej się przenikają, makaron nasyca się smakiem i aromatem suszonych pomidorów.
    Sałatkę odstawić na jakiś czas, aby wszystkie smaki się przegryzły i połączyły, a potem można już tylko smacznie zjadać.

    aga, kulinarnespotkania@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  42. - Słoik siekanego selera w zalewie
    - Mała puszka dowolnych kiełków
    - Puszka kukurydzy
    - 4 jajka ugotowane na twardo, drobno pokrojone
    Dodać majonez i odrobinę pieprzu, wymieszać i wcinać!
    Pozdrawiam :-)
    Ania D. (viktoria17@op.pl)

    OdpowiedzUsuń
  43. Aaaaaa!!!!! Jak was czytam to mam ślinotok!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Sałatka makaronowa:

    kapusta pekińska (mała)
    kukurydza (1 puszka)
    ok 20 dag wędliny drobiowej
    ogórek
    makaron w kształcie ryżu (do kupienia w supermarketach)
    majonez, sól, pieprz, jogurt naturalny

    Kapustę pekińską kroimy, dodajemy odsączoną kukurydzę, wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ugotowany makaron (na oko, ale ok. 1/3 opakowania). Ogórka trzeba starkować na tarce o grubych oczkach i zalać wrzątkiem a następnie dodać do pozostałych składników. Na koniec dodajemy majonez pół na pół z jogurtem oraz doprawiamy do smaku.

    apus@autograf.pl

    pozdrawiam
    nieesia26

    OdpowiedzUsuń
  45. To ja się podzielę sałatką studencką:
    puszka tuńczyka, puszka kukurydzy, parę ogórków kiszonych. Ogórki pokroić w kosteczkę i wymieszać z resztą. W wersji "na bogato" - dodać łyżkę majonezu.
    Gwarantuję, że nie tylko studenci wcinają!

    monizonik@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  46. Bukiet młodych marchewek podanych na paluszkach z cukinii z młodym bobem i greckim jogurtem szczypiorkowo-czosnkowym


    Składniki:

    2 młode marchewki
    mała cukinia
    garść ugotowanego i obranego bobu

    na sos:
    2 łyżki jogurtu greckiego
    ząbek czosnku
    szczypta oregano suszonego
    szczypta soli
    pieprz mielony
    kilka łodyżek szczypiorku

    Przygotowanie:

    - Warzywa myjemy, osuszamy. Marchewki obieramy i kroimy na ćwiartki, a nieobraną cukinię na ósemki. Gotujemy na parze tak, aby warzywa były al dente. Pozostawiamy do ostygnięcia.
    - Jogurt grecki mieszamy w misecze z oregano, posiekanym szczypiorkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawiamy do smaku.
    - Układamy kolejno cukinię, bukiety marchewek zawiązane szczypiorkiem, dip jogurtowy i posypany dookoła posiekany bób.

    anecia o4
    anecia04@op.pl
    Aneta Klimecka
    www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Ostatnio na impezę składkową zrobiłam taką oto sałatkę:
    różyczki brokułów (uprzednio ugotowane w osolonej wodzie) połączyłam z rodzynkami,uprażonym na patelni słonecznikiem i pokrojoną w dość drobną kostkę szynką konserwową. Sos zrobiłam z łyżki majonezu, 4-5 łyżek jogurtu, łyżeczki soku cytrynowego, soli i pieprzu. Długo, długo sałatka stała na uboczu przez nikogo niezauważona. (Pewno to wina niezbyt urodziwej miski ;)) W końcu zainteresowała się nią koleżanka-co-to- nienawidzi-rodzynek. Spróbowała. Pochwaliła. Wzięła dokładkę. Jako druga odważyła się koleżanka-co-to-nienawidzi-słonecznika. Taka sama reakcja. Trzecia była koleżanka co-o-rany jak-się-objadłam-zaraz-pęknę. Czwarta osoba krzyczała: Czemu zrobiłaś tak mało tej sałatki?! :)
    Pozdrawiam
    taka jedna ania
    awitos@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  48. gratuluję! :) a my lubimy taką prostą:
    pół główki czerwonej kapusty szatkujemy i mieszamy ze startym jabłkiem. Dodajemy sos z pół szklanki jogurtu naturalnego zmieszanego z łyżką majonezu i doprawionego solą i pieprzem. Można dodać koperku. :)
    verysugarfairy@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  49. sałatka, jedna z u nas aktualnych:

    sałatka:
    *marchewka
    *grube łodygi selera naciowego
    *cukinia

    sos:
    * 75g jogurtu naturalnego
    * dwie łyżeczki soku z cytryny
    * łyżeczka musztardy

    robimy:
    * sos
    * marchewkę i cukinię zetrzeć
    * seler pokroić w talarki
    * upajać się smakiem

    karolka
    nachtfalter@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  50. sałatka na winie !
    co się nawinie to wpada do miski :-)
    podstawą jest kapusta pekinska tudzież sałata lodowa i sos czosnkowy - reszta w/g uznania lub zawartości lodówki :-)
    zawsze się udaje i zawsze smakuje !

    zmorka
    kopesia@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  51. Sałatka amerykańska:
    Składniki na sałatkę:
    -sałata/kapusta pekińska(co, kto woli:))
    -pierś z kurczaka
    -kukurydza
    -fasola czerwona z puszki
    +sos:majonez, chrzan, jogurt naturalny

    Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy do smaku i smażymy, aż do momentu zrumienienia. Sałatę lub kapustę kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy wcześniej odcedzone kukurydzę i fasolę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos w proporcjach zależnych od podniebienia kucharza:) Jeśli chcemy ostrzejszą sałatkę, wykorzystujemy więcej majonezu. Sos będzie delikatniejszy, gdy dodamy więcej jogurtu. Podajemy w dwóch oddzielnych miseczkach. Sałatka pyszna, że palce lizać! Smacznego!
    olciak111
    email: olciak111@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  52. Sałatka którą przedstawię jest szybka i prosta:)

    *makaron z zupek chińskich w ilości odpowiadającej oczekiwanej ilości( 2-4)
    *kukurydza;marchewka;groszek(taki zestaw sałatkowy w 1 słoiku)
    *opcjonalnie świeży ogórek pomidor
    * jajko dla tych którzy lubią

    aczkolwiek tak na prawdę można dodać dowolne ulubione składniki do makaronu, ja zawsze kupuję "rosół" i jeden wsypuję, wtedy ma taki lepszy smak. Na jeden makaron przypada pół szklanki wrzątku,. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy aż napęcznieje, wsypujemy składniki, doprawiamy sosem z majonezu i musztardy, opcjonalnie jogurtu naturalnego. Sałatka smakuje wszystkim, nie ma bez niej imprezy:)polecam

    e-mail: anya_86@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  53. Sałatka, która mnie zaskoczyła miło
    Składniki na 2 porcje:

    5 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    4 łyżki soku z pomarańczy
    3 łyżki białego octu winnego
    1 szalotka (ja ominęłam)
    sól i pieprz do smaku
    2 garście rzeżuchy
    1/2 małej czerwonej cebuli
    5 mandarynek
    ok. 80-100 g sera pleśniowego
    Wymieszać w słoiku oliwę, sok z pomarańczy, ocet i poszatkowaną szalotkę. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressing można przygotować dzień wcześniej i tylko przed użyciem należy doprowadzić go do temperatury pokojowej.

    Rzeżuchę wymieszać z drobno poszatkowaną cebulą i ułożyć na talerzu. Mandarynki obrać ze skórki, pokroić w poprzek na plasterki (trochę cieńsze niż 1 cm). Posypać serem pleśniowym. Polać dressingiem tuż przed podaniem.
    Wiosanna wiosanna@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  54. Moja ulubiona sałatka to sałatka ziemniaczana z anchois.

    - 6 średnich ziemniaków
    - mała cebula
    - puszka rybek anchois
    - fasolka szparagowa (niekoniecznie)
    sos
    - 2 łyżeczki musztardy francuskiej
    -1/4 filiżanki oliwy z oliwek
    - sól, pieprz.

    Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić na plasterki, cebulę posiekać drobniutko, anchois drobno pokroić, fasolkę ugotować i pokroić.
    Sos wymieszać, dodać do niego anchois i cebulę, wlać do ziemniaków, dobrze wymieszać, przed podaniem schłodzić.
    Sałatka jest pyszna solo, jak również do obiadu.

    agunianowak@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  55. uwielbiam sałatki. Kilka tych najczęściej lądujących na moim stole już tu zaprezentowano w komentarzach. Najulubieńsza jednak to:
    4-5 pomidorów suszonych pokrojonych na ćwiartki;
    mozarella dwie większe kulki (około), w plastry;
    kilka oliwek (osobiście wolę zielone), pocięte na pół lub w całości;
    sos to:
    oliwa z oliwek, czosnek i sól;
    składniki można zwielokrotniać, grunt, by proporcje zostały;
    połączenie smaku lata i słońca z delikatnością mozarelli, wyraźny smak oliwek i szczypta pikanterii w postaci czosnku mile masującego podniebienie... już nie mogę się doczekać jutrzejszej kolacji...
    szczypy@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  56. niewykwintna, ale na niespodziewanych gości idealna
    1-2 opakowania ugotowanego ryżu (czyli 150-200g)
    puszka groszku
    puszka kukurydzy
    mała cebulka drobno posiekana
    majonez (lub sos majonezowy)
    Wymieszać

    Zaletą jest możliwość modyfikowania - winne jabłko, czerwona fasola, kiszony/konserwowy ogórek, pieczarki z zalewy i dostajemy zupełnie coś innego.

    yuki.trzykropki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  57. Łososiowa...

    łosoś wędzony
    grejfrut czerwony
    cebula czerwona
    świeża mięta
    ew kapary
    oliwa z oliwek
    świeżo mielony kolorowy pieprz

    Na półmisek wykładamy łososia, grejfruta obieramy (z białej osłonki również) i dzielimy na kawałki kładąc na łososiu. Czerwoną cebulkę kroimy w cienkie piórka i rozsypujemy na grejfrucie. Całość posypujemy świeżymi listkami mięty oraz ew kaparami. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem.

    pozdrawiam i smacznego :)

    aida.jedynak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  58. Marcinkowa

    opakowanie tortellini
    puszka mandarynek w zalewie
    pęczek szczypiorku
    cebula czerwona
    sos: ok. 3 łyżek majonezu, 1/2 łyżeczki curry, pieprz kolorowy świeżo mielony ew sól

    Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu,odcedzamy/hartujemy.Szczypiorek i cebulkę kroim drobno. Mandarynki odcedzamy z zalewy i kroimy na pół.
    Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sos Delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Przed podaniem ponownie delikatnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień :)

    krupejro@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  59. Rześka sałatka

    seler naciowy 4-5 gałązek
    puszka ananasa w lekkim syropie
    pestki słonecznika 6-8 łyżek

    do sosu -
    majonez 2 łyżki
    jogurt naturalny - mały kubeczek
    syrop z ananasów 2-3 łyżki
    sól, świeżo mielony pieprz

    Selera myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki; ananasa odlewamy z zalewy (zostawiamy ją do pestek i sosu) i kroimy w miare drobne kawałki;
    pestki namaczamy w zalewie (zalewa musi zakryć pesteczki);składniki sosu: majonez, jogurt, syrop z ananasów, sól i pieprz - łączymy razem i mieszamy; selera mieszamy z ananasem oraz nasiąknietymi pestkami i polewamy sosem -
    wstawiamy na parę chwil do lodówki.

    pozdr
    babsko1971@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  60. Pieczarki w roli głównej

    1/2 kg pieczarek (może być więcej),
    4 większe ogórki kiszone,
    4 jajka na twardo,
    1 większa cebulka
    majonez + pieprz

    Jajka ugotowane na twardo kroimy w kosteczkę tak jak ogórki; cebulkę drobno siekamy; pieczarki czyścimy, obieramy i kroimy w kostkę; następnie wrzucamy do garnka; "gotujemy" do czasu aż odparuje woda (bez żadnego dodatku tłuszczu).Kiedy pieczarki się podduszą, woda odparuje dodajemy trochę masła i podsmażamy chwilkę; studzimy na sitku. Wszystkie składniki łączymy z 2 łyżkami majonezu;obficie sypiemy pieprzem, ew doprawiamy solą

    Basia
    bw5@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  61. Elegancja i wytworny smak na stole....to opinie tych,którzy spróbowali.My ją uwielbiamy.
    2 pęczki rzodkiewek
    1 długo ogórek szklarniowy
    15 dkg twardego żółtego sera(dowolny)
    Trzy powyższe składniki kroimy w równiutką,małą kosteczkę,ser po pokrojeniu dobrze aby ok.1/2 godziny przesechł,wówczas nie klei się.Całość mieszamy z sosem:pół na pół majonez z jogurtem naturalnym(po ok.2 łyżki)Od sera zależy czy trzeba użyć soli i pieprzu.Na wierzch koperek.
    Genialna prostota,polecam
    Magda
    maga999@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  62. WITAM!
    oto moja ulubiona sałatka:
    ugotowany makaron kokardki + usmażone piersi z kurczaka pokrojone w kostkę + kukurydza + ananas z puszki pokrojony w kostkę, trochę natki - polewamy sosem włoskim knora lub winiar, mozna ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
    Mniam mniam
    POLECAM!! Fabijka

    OdpowiedzUsuń
  63. przepraszam zapomniałam o mailu magda111123@wp.pl.

    Pozdrawiam
    Fabijka

    OdpowiedzUsuń
  64. A ja mam propozycje jesienna (to chyba na teraz :))

    - salata lodowa
    - gruszki (jak akurat nie ma jesieni swietnie sprawdzaja sie te z puszki) pokrojone w kostke
    - ser typu lazur (starty na tarce na grubych oczkach)
    - orzechy wloskie

    do tego koniecznie sos musztardowo - miodowy:
    - musztarda (moze byc krem z miodem ale bardzo dobrze pasuje tez taka z calymi ziarnami gorczycy)
    - miod
    - oliwa z oliwek
    - kropla octu winnego
    - sol, pieprz

    salatka swieci tryumfy na wszelkich imprezach w naszym domu, ostatnio mimo ze zrobiona z calej glowki salaty, dwoch serow lazur, duzej puszki gruszek zostala pochlonieta przez 4 dorosle osoby i braklo! A nie byla jedynym elementem kolacji :)

    po tym konkursie drogie chochelki, bedziecie mogly chyba wydac ksiazke "salatka na kazdy dzien roku" :)) pozdrowienia :)

    Kinga (pukk@interia.pl)

    OdpowiedzUsuń
  65. super szybka sałatka gdy coś pieczemy... taka przy okazji :)

    składniki:
    papryka
    kukurydza z puszki

    paprykę np. czeroną ale może być każdy kolor
    kroimy w kosteczkę i paseczki
    kładziemy na folii aluminiowej w piekarniku np. gdy robimy pieczone mięso lub cokolwiek innego (aby nie marnować energii a mamy sporo miejsca w piekarniku)
    wszystko skrapiamy oliwą z oliwek z przyprawami typu pieprz, sól ew. jak ktoś lubi czosnek...

    mięso pieczemy początkowo w niewysokiej temp... ok 160-170oC dlatego papryka też piecze się w tej temperaturze...

    wyjmujemy paprykę a piekarnik troche podkręcamy na wyższą temp aby przyrumienić "obiadek"

    paprykę dodajemy do puszki słodkiej dobrej kukurydzy (nie podam producenta ale zdecydowanie ta jest najlepsza a wypróbowałam wiele).

    Sałatka gotowa i tylko 2 składniki :) szybka i doskonała do obiadu!

    mp2223@wp.pl
    mp2223

    OdpowiedzUsuń
  66. Polecam serdecznie, ten smak naprawdę zaskakuje:
    * ugotowany na sypko ryż,
    * marchewka pocięta w zgrabną kosteczkę
    i ugotowana na półtwardo,
    * czosnek bardzo drobno posiekany
    (nie przez praskę,
    * majonez, pieprz i sól do smaku.
    Schłodzić.
    Jeśli tak jak ja jesteście pożeraczami kukurydzy to polecam salaterki z sałatką ozdobić wianuszkiem z kukurtdzy.

    OdpowiedzUsuń
  67. ryż i marchewka = Java (cudbuda@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  68. mam nadzieje ze sie nie powtórzy bo nie mialam czasu czytać wszystkich 68 komentarzy;)

    nieco inna sałatka jajeczna:

    -kilka jajek ugotowanych na twardo
    -zielone winogrona (najlepiej bezpestkowe)
    -orzechy włoskie
    -ser żółty (najlepiej twardy i dość ostry, może być wędzony)

    jaja kroimy w ćwiartki, ser w kosteczkę, orzechy siekamy, winogrona można przekroić na połówki. układamy składniki warstwowo (kolejność dowolna, ale jaja najlepiej wyglądają na samej górze;))

    sałatkę na talerzu możemy polać sosem jogurtowo-koperkowym (majonez mieszamy pół na pół z jogurtem naturalnym, dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku, mieszamy z duużą ilością posiekanego koperku i odstawiamy na trochę do lodówki)

    mój mail: k.gornaa@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  69. Miska piękna:)
    zatem i przepis na sałatkę zaskakującą:)
    składniki:
    - filety śledziowe a'la matias
    - kukurydza z puszki
    - kawałki ananasa z puszki
    - winogrona bezpestkowe zielone
    - trochę majonezu
    - sól, pieprz
    Matiasy moczymy, poźniej kroimy na kawałki, dodajemy kukurydzę, ananas, przekrojone na połówki winogrona. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonezu (niewiele, ja daję łyżkę na michę sałatki).
    Najprostsza sałatka świata, która przeraziła mnie, kiedy matka mego wybranka postawiła ją na stole (nienawidzę śledzi!). Spróbowałam i ... zakochałam się. Prosta, wyśmienita i zajmująca ok. 5minut:) Na stałe zagościła w mojej kuchni:)
    serdecznie polecam:)
    To pisałam ja, wykałaczka.
    A oto moj mail: anuszka19@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  70. Moi znajomi uwielbiaja robiona przez mnie

    Sałatkę krabową:

    2 ogórki zielone utrzec na duzych oczkach i dokładnie odcisnąć,
    1 paczke paluszków krabowych - ja dziele na polowe i w rekach rozkruszam,
    1 paczke makaronu sojowego (200 g) przygotowanego jak na opakowniu podaja czyli zalac wrzatkiem a po odcedzeniu pokroic najlepiej nożyczkami :)
    2 ząbki czosnku,
    majonez,
    koperek posiekany,
    sól, pieprz.
    Wszystko wymieszac.
    Sałatka przed podaniem musi byc dobrze schłodzona, wtedy jest pyyyyyszna ! Jak ktos nie lubi krabów to moze dodac piers z kurczaka podzielona na spore kawałki z których poodrywa sie włokna - wtedy struktura sałatki prawie sie nie różni od oryginału :)

    jutta@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  71. Sałatka pieczarkowa Mojej Mamy

    Składniki :
    - kilka pieczarek
    - kilka ogórków konserwowych
    - pęczek szczypiorku
    - majonez
    - sól
    - pieprz

    Pieczarki i ogórki kroimy w dużą kostkę, pieczarki lekko podduszamy. W międzyczasie kroimy na drobno szczypiorek. Przestygnięte pieczarki, ogórki, szczypiorek mieszamy z majonezem. Sól i pieprz dodajemy wg uznania.

    Tynka - kajuniaaa@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  72. haa, przeczytałam wszystkie przepisy i mojej jeszcze nie było!

    sałatka z orzechami nerkowcami!

    1. wędzony kurczak jedno udo czy dwa (w zależności od apetytu)
    2. gotowany ryż
    3. bezpestkowe winogrona
    4. orzechy nerkowce (najlepiej solone- wtedy nie trzeba już solić)

    wszystko razem pomieszać, winogrona można przekroić...

    SOS:
    musi go być sporo, bo orzechy dużo piją

    pół na pół jogurtu z majonezem, wymieszać
    dodać mnóstwo pieprzu (czarnego świeżo mielonego), sok z połowy cytryny i ze 2 ew 3 łyżki miodu.

    specyfika tej sałatki to połączenie różnych smaków- pychaa
    chociaż nie należy do tych najszybszych- bo to ryż trzeba ugotować, orzechy specjalnie kupić, kuraka też- ale zróbcie chociaż raz ;)
    a będziecie robić na każdą okazje ;)
    pozdrawiam chochelki- to mój debiut konkursowy
    Kasia kasia@olo.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  73. Dziwne połączenie, ale jakże smakowite!

    dziki ryż (lub dziki& paraboiled)
    marchewka
    kotlet schabowy

    sos:
    jogurt+majonez+czosnek

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Marchewkę gotujemy na poł twardo, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kotlet schabowy robimy klasycznie (jajko i bułka tarta). Kotlet kroimy w paski.
    Mieszamy sos i doprawiamy nim sałatkę. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy się "przegryzie".

    Składniki dajemy tak naprawdę "na oko" :)

    Sałatka szybka, smaczna i zaskakująca.

    Pozdrawiam
    Ania :)

    gucci_bikini@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  74. Ostatnio moja ulubiona sałatka:
    - 1 brokuł
    - 1 jabłko
    - kukurydza z puszki
    - fasola czerwona z puszki
    - pół cebuli
    Brokuła ugotować al dente (5-6 minut), ostudzić. Jabłko ze skórką i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać kukurydzę i fasolę. Wszystko delikatnie wymieszać razem z majonezem. Nie bawię się w żadne sosy, ale myślę, że można się pobawić :)
    Magda, magda.pajakowa@gmail.com
    P.S. Wiem, że to 5 składników, ale nawet jak z tego powodu nie wygram, to szczerze Wam ją polecam ;) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  75. 1 kapusta pekińska
    1 opakowanie sera feta
    2 ogórki

    sos sałatko koperkowo-ziołowy + oliwa z oliwek


    Andronika@interia.eu

    OdpowiedzUsuń
  76. pychotkowa...
    1 zblanszowany brokół
    1 czerwona cebula
    5 jaj na twardo
    5 korniszonów

    powyższe składniki drobno kroimy i mieszamy z opakowaniem sera feta+odrobiną majonezu.
    Smacznego, jesienna, zimowa i grillowa.
    gosiowa
    gosia.dul@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  77. Witam!
    Salatka z wedzonego sera - mniam
    1 serek wędzony (np.Jana)
    1 woreczek ryżu
    1 cebula
    3/4 puszki kukurydzy

    Ryz ugotowac, cebule i ser w kosteczke pokroic, wymieszac wszystko z kukurydza, dodac majonez i doprawic pieprzem i sola...Smacznego:)

    Morela - morela6@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  78. Sałatka pieczarkowa.
    1 kg pieczarek
    ser feta
    szczypiorek

    sos:
    jogurt naturalny
    około 6 ząbków czosnku
    2-3 łyżki majonezu

    Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na wrzątek (osolony, ja daję trochę vegety i kilka kropli cytryny). Chwilę pogotować i dobrze odcedzić. Kiedy wystygną dodać dużo pokrojonego szczypiorku i fetę pokrojoną w kostkę, zalać sosem i delikatnie wymieszać.
    Wspaniały dodatek do pieczonych mięs, ale wystarczy chrupiąca bagietka z masłem:)
    Prosta, błyskawiczna w wykonaniu i pyszna:)
    martyna-p1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  79. Sadzę, że mam niewielkie szanse po tych kilkudziesieciu wykwintnych przepisach na sałatki, ale to jest dobra okazja, żeby pochwalić sie sukcesem :) Moj mąz nalezy do kategorii męzczyzn, którzy warzywa uważają za najmniej istotny element jadłospisu, surówka to juz w ogóle wyrafinowana forma okrucieństwa wobec solidnych męskich potrzeb ;) Sposób na te niechęc znalazlam niespodziewanie i okazał sie banalnie prosty: pestki. Pestki słonecznika, pestki dynii, sezam. Mąz zje kazda ilosc surówki, jesli będą w niej pestki. Ba, nieraz musze sie spieszyć, zeby zdazyć samej zjeść tę sałatkę i dzieciom nałozyć. Wersja podstawowa to:
    - sałata (lodowa, zwykła, kapusta pekińska)
    - pomidor
    - zielony ogorek
    - duzo uprażonych na suchej patelni pestek słonecznika

    Sos, który nam najbardziej smakuje to: 3 łyzki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru, przeciśniety przez praske czosnek (ilosc wedle upodobania).

    Wersję podstawowa modyfikuję w miare potrzeb i zawartosci lodówki. Gdy pomidory smakuja jak wata, dodaje czerowna paprykę, jak braknie mi zielonego ogórka, dodaje konserwowy lub kiszony. Czasem dodaje oliwki, albo potarta marchewkę. Salatka za kazdym razem jest inna i za każdym razem znika w oczach :)

    Ange
    Mój e-mail: ange76@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  80. To i ja jeszcze zdążę.
    - Ser Lazur
    - surowe warzywa

    Kawałek sera Lazur miksujemy z jogurtem naturalnym.
    Do tego pokrojona w słupki marchewka, kalafior, kalarepka, seler naciowy czy co kto lubi.
    Ja osobiście najlepiej lubię marchew.
    Warzywa po nabraniu nimi dipu chrupiemy ze smakiem. Wciąga strasznie.
    kapelusznik68@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  81. A ja stawiam na paprykę - w sezonie jesiennym mamy jej pod dostatkiem a podobno pomaga w spalaniu kalorii więc ta sałatka zapewne wielu z nas się przyda :)

    SAŁATKA z papryki i kurczaka

    3 papryki (różne kolory)
    porcja kurczaka wędzonego (może być udko lub 2 "paluszki piwne")
    kukurydza - alternatywnie (niecała puszka)
    majonez, pieprz i sól, zioła prowensalskie

    Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kosteczke (0,5 cm), kurczaka razem z wedzoną skórką kroimy podobnie, alternatywnie dodajemy kukurydze (bez kukurydzy tez jest bardzo dobra). Składniki mieszamy z 2-3 lyzkami majonezu (lub wiecej jak ktos woli), doprawiamy i odstawiamy do lodowki zeby sie przegryzła :)

    Smacznego!
    Omega - magdad@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  82. Pomidor pkroić na kawałki, ogórek kiszony w kostke, cebulę w piórka. całość wymieszć skropić odrobiną oliwy czosnkowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. I wcinać. Pozdrawiam
    www.bizugagipy.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  83. nie dopisałam e-mail
    gagipa@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  84. Świetna sałatka na każdą imprezę! Polecam z całą odpwoiedzialnością, uwielbiają ją zwłaszcza mężczyźni!

    Kawałek żółtego sera pokroić w kostkę,

    puszkę czerwonej fasoli odsączyć z wody,

    słoiczek ogórków korniszonków- ogórki pokroić w kosteczkę i odcisnąć nadmiar wody,

    4-5 ząbków czosnku- drobno posiekać

    Całość wymieszać i dodać majonez wg uznania!

    Sałątka błyskawiczna, tania i bardzo pyszna!
    I warta tego jest bym miskę dostała, hej!
    agnus27, agnieszkabh@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  85. Moja ulubiona:
    1 kalafior
    1 puszka kukurydzy
    1 peczek koperku

    Kalafior surowy zetrzec na tarce o grubych oczkach, kukurudze odcedzic, koperek poszatkowac na drobno. Wszystkie skladniki wymieszac z sosem (jogurt z majonezem). Doprawic sola i pieprzem do smaku.

    To byla Jola jniech@tlen.pl
    jakby co to pisze sie na miske pomaranczowa :)

    OdpowiedzUsuń
  86. Sałatka mało wykwintna, ale przepyszna! I w dodatku ze składników, które zawsze się w domu znajdą na wypadek niespodziewanych gości albo nagłego głodu w niedzielny wieczór. Brzmi banalnie, ale zapewniam że efekt jest zaskakujący!

    1 puszka kukurydzy
    kilka- kilkanaście plasterków wędliny (szynki, polędwicy, kiełbasy suchej, szynkowej, "chudego" boczku...)
    jabłko lub dwa
    ogórek
    2-4 jajek ugotowanych na twardo

    sos majonez, pieprz, zielona pietruszka

    Jajka gotujemy. Kukurydzę odsączamy, wędlinę, jabłka, jajka i ogórka kroimy w kostkę. Doprawiamy majonezem i zieloną pietruszką. Nie doprawiam już solą ani pieprzem.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  87. Nie wiem czy był już taki przepis(wpisuję się jako 89) ale podaję:
    1 puszka kukurudzy
    20 dkg sera żółtego
    20 dkg szynki
    5 korniszonów
    majonez
    Kukurydzę osączyć na sitku, szynkę pokroić na kwadraciki, korniszony w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem.
    kowalska
    kowalska7@onet.eu

    OdpowiedzUsuń
  88. Sałatka z pieczona dynią i jeżynami

    500 g obranej dyni

    200 g jeżyn

    ser pleśniowy lazur

    100 g kiełków lucerny

    50 g kaparów

    ocet balsamiczny

    oliwa z oliwek

    sól, pieprz



    * dynię kroimy w kostkę, polewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem,
    * pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 20 minut,
    * na talerzach rozkładamy kiełki, przestudzoną dynię, jeżyny, kapary i pokruszony ser,
    * z 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki octu balsamicznego, soli i pieprzu robimy dressing,
    * polewamy nim sałatkę

    Tutaj ze zdjęciem:http://czymchatabogata.bloog.pl/id,6476255,title,pora-na-dania-z-dyni-i-moje-kolejne-wyroznienia,index.html

    Marta
    martakrawczyk79@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  89. Misy przepiękne, więc i ja spróbuje swojego szczęścia
    tak na marginesie piękny blog i smaczny

    Sałatka:
    makaron w kształcie ryżu
    szynka lub inna wędina
    ogórek zielony
    kukurydza konserwowa

    Makaron ugotować i ostudzić, resztę składników pokroić w kostkę, połączyć z majonezem, doprawić pieprzem i solą.
    Schłodzić.
    Smaczego

    aneta_79@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  90. Na "rodzinna "porcje biore:

    10 malutkich czerwonych ziemniaczkow-rownych wielkoscia
    1 peczek szparagow
    1 peczek koperku
    jedna mala (albo pol)czerwona cebula
    1 puszka zielonego groszku
    2-3 ogorki kiszone
    sol,pieprz i majonez

    Ziemniaczki ugotowac,ale nie rozgotowac-wlozyc do zimnej wody natychmiast po wyjeciu.Tak samo szparagi.
    ziemniaczki na pol,szparagi na duze czastki ,pokroic ogorki,cebulke.Posiekac koperek,dodac groszek -na koncu,zeby sie nie "rozdeptal" przy mieszaniu,potem przyprawy i majonez.
    Smacznego.


    iwonaszarek@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  91. Moja ulubiona sałatka, bardzo zaskakujące połaczenie a smak..pyyycha..

    Arbuz
    1 ser feta
    czerwona cebula
    oliwki zielone


    Arbuza pokroic w kostkę (wyjąć pestki), dodać ser feta pokrojony w kostkę, cebulę pokroić w piórka i dodać razem z oliwkami. Wszystko wymieszać i dobrze schłodzić.
    Smacznego!

    agnieszkakasp@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  92. Składniki:
    1 Brokuł
    2-3 Pomidory
    2-3 Jajka

    Sos:

    1 mały jogurt naturalny
    2 łyżki majonezu
    1 kostka smaku KNORR-a o smaku czosnku

    Jajka gotujemy na twardo. Z pomidorów zdejmujemy skóre. Brokuły gotujemy na pół miękko. Skroimy wszystkie składniki w większą kostkę. Przygotowujemy sos, wystarczy wymieszać jego składniki na jednolita masę. Tuż przed podaniem polewamy nim sałatkę.

    0809@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  93. A ja polecam taką przepyszną sałatkę z bakłażanem:
    składniki na 1-2 porcje:
    mały bakłażan
    papryka najlepiej czerwona
    pomidor
    czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    cytryna

    Bakłażana kroimy w grubą kostkę, sypiemy solą. Odstwiamy na parę minut i smażymy na oliwie. Studzimy bakłażana.
    Grilujemy na patelni lub pieczemy paprykę w piekarniku. Zdejmujemy skórkę. Kroimy w grubą kostkę.
    Pomidory kroimy również w grubą kostkę.
    Mieszamy składniki w pięknej misce. Dodajemy sos z oliwy, czosnku (koniecznie), cytryny (hm parę kropli) soli, pieprzu, wg upodobań bazylia, oregano. Do tego odrobina startego żółtego sera. Sałatkę najlepiej schłodzić i ...delektować się. Baaaardzo polecam
    pozdrawiam i życzę smacznego
    lsuch@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  94. Moja ukochana sałatka z surowego kalafiora:
    SKŁADNIKI:

    1 surowy kalafior
    1 jabłko
    1 pęczek koperku
    1/2 - 1 cebula ( w zależności od tego czy ktoś lubi bardziej ostre, czy też nie)

    SOS:

    trochę cukru, trochę soli, majonez z jogurtem wymieszany - proporcje zależą od indywidualnych upodobań.

    Kalafior podzielić na małe różyczki. Jabłko utrzeć na tarce. Koperek drobno posiekać. Cebulę pokroić w kosteczkę.
    Wszystko razem wymieszać w misce, posypać solą i cukrem, a potem dodać majonez z jogurtem.

    SMACZNEGO!!

    OdpowiedzUsuń
  95. Henryka Z.
    Sałatka
    2 jabłka
    2 gruszki
    1 szkl dyni pokrojonej w kostkę i już ugotowanej
    sos majonezowo-czosnkowy
    Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę, dodać dynię, odrobinę soli i pieprzu. Lekko wymieszać i polać sosem, albo wymieszać z sosem. Można udekorować listkami mięty.

    OdpowiedzUsuń
  96. A ja proponuję taką :)

    Puszka ananasa
    4 śledzie solone
    1 puszka czerwonej fasoli
    25 dag pokrojonego w drobną kostkę żółtego sera
    sos: łyżeczka zmielonej słodkiej, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz

    Wykonanie:
    Ananasa pokroić w drobną kostkę i przesypać do głębokiej salaterki. Śledzie obmyć wodą (lub namoczyć w mleku przez 2 godziny) i pokroić w drobne paski, dorzucić do ananasa. Fasolkę odsączyć i również dorzucić do salaterki. Dodać pokrojony żółty ser. W oddzielnym naczyniu wymieszać składniki sosu i dodać do salaterki ze śledziami. Wszystko wymieszać i wstawić na godzinę do lodówki. Sałatka wyśmienita do kanapek :)
    e-mail: ctx8096@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  97. Oczywiście mielonej słodkiej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  98. A ode mnie przepis w kolorach jesiennych liści; nazwijmy go "Pomarańczowa sałatka":
    1/2kg marchwi, 2 pomarańcze, 1 pomarańczowa papryka.
    Na sos: 5 łyżek oliwy, 5 łyżek soku z pomarańczy, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku-zmiażdżone, sól, ostra papryka.
    Marchew zetrzeć, składniki sosu połączyć i wymieszać z marchwią. Pomarańczę pokroić w plasterki, kilka ładnych zostawić do przystrojenia, resztę w ćwierć-plasterki i dołożyć do sałatki. Paprykę pokroić w grubą kostkę, odrobinę (kilka pasków)zostawić do ustrojenia, resztę połączyć z sałatką.
    Odstawić na 15min.
    Pomarańczową dekorację plasterkami pomarańczy i paseczkami papryki można przełamać zielenią koperku.
    Smacznego!
    od Elizy spod adresu:

    OdpowiedzUsuń
  99. zjadło mi ciąg dalszy...
    od Elizy spod adresu: pastilka@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  100. Sałatka ziemniaczana z fasolą (kuchnia rumuńska):

    *3 ziemniaki
    *1/2 szklanki białej fasoli
    *cebula
    *świeże zioła np. majeranek, koperek

    -Ugotować fasolę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Cebulę i zioła drobno pokroić. Wymieszać wszystkie składniki.
    Nie potrzeba już innych dodatków i sosu - jest pyszna.
    -Smacznego ;].
    coccarda (coccarda@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  101. Pyszna i ekspresowa sałatka z cykorii :)
    Składniki: 4 cykorie, 3 pomidory, 1 czerwona cebula
    na sos: 2 łyżki majonezu, 2 opakowania (po ok. 200g) serka wiejskiego, 1 łyżka octu winnego
    dodatkowo: sól, pieprz – do smaku

    Cykorię kroimy usuwając stwardniałe głąby. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i poszatkowaną cebulę. Mieszamy z majonezem i serkiem wiejskim. Doprawiamy octem winnym, solą i pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  102. Widowiskowa wloska salatka:
    -1 baklazan, pokrojony na 8 plastrow;
    -12 plastrow dobrych pomidorow, obranych ze skorki;
    -250g mozarelli 'buffalo', pokrojonej na 8 plastrow;
    -2 lyzki oliwy;
    -pesto (gotowe, sloiczkowe, supermarketowe, lub zrobione wlasnorecznie*);
    -sol, pieprz;
    Plastry baklazana uloz na blaszce i piecz pod rozgrzanym grillem, az beda brazowe z obu stron. Posmaruj blaszke odrobina oleju. Uloz 4 platry baklazana, na nich po plastrze pomidora i po plastrze mozarelli. Powtorz warstwy: baklazan, pomidor, mozarella. Zakoncz plasterkiem pomidora - ladnie wyglada na wierzchu ten pierwszy, polokragly plasterek. Przez srodek gorek wbij wykalaczke i piecz okolo 10min w piekarniku nagrzanym do 190stC. Przed podaniem przeloz je na talerzyki, wyjmij wykalaczke, pokrop oliwa i zakoncz hojnym kleksem pesto. Podawaj cieple lub w temperaturze pokojowej.

    *pesto: zmiksuj w blenderze 3 zgniecione zabki czosnku, garsc lisci bazylii, 2 lyzki orzeszkow piniowych i 50g swiezo startego Parmezanu. Dodaj 3 lyzki oliwy i znowu zmiksuj. Odstaw, az bedzie potrzebne.

    fadi.bakir@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  103. Sałatka z surimi

    Skład:
    -paluszki surimi
    -papryka czerwona
    -koperek

    Kroimy paluszki w kostkę, czerwoną paprykę również w drobną kostkę. (tak mniej więcej 1:1), dodajemy posiekany drobno koperek wg. uznania. Można podawać z majonezem, sosem jogurtowym. Szybka i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  104. moja ulubiona sałatka makaronowa:

    - drobny makaron, najlepiej malutkie muszelki
    - 1 świeży ogórek
    - puszka kukurydzy
    - 100 g drobiowej wędliny
    - czubata łyżka majonezu
    - sól , pieprz - do smaku

    Makaron ugotować i ostudzić. Wędlinę pokroić w drobną kosteczkę , ogórka obrać i też pokroić w kostkę. Do makaronu wrzucić pokrojoną wędlinę , ogórka , odsączoną kukurydzę z puszki - doprawić majonezem, solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Wymieszać.
    Sałatkę podawać schłodzoną.

    mój e-mail: abbra@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  105. SUPER SALATKA
    -piers z kurczaka (ugotowana lub wedzona)
    -kukurydza
    -ananas z puszki
    -ser gouda
    -rodzynki
    -majonez
    -sol i pieprz
    wszystko pokroic w kostke doprawic solem i pieprzem i wymieszac z majonezem
    mozna tez dodac ugotowany makaron
    smacznego
    beafib@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  106. Sałatka titiny:

    przepis w postaci filmiku

    http://www.youtube.com/watch?v=dyQg_Athszs

    mail titina2@wp kropka pl
    (w miejscu napisu kropka należy wstawić kropeczkę)


    pozdrawiam serdecznie - titina

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */