wtorek, 15 czerwca 2010

Marokańska sałatka z marchewki

Wiadomość o tym, że lubię połączenie marchewki z kminem rzymskim nie jest niczym nowym. Kolendra też coraz częściej pojawia się w mojej kuchni.
Tym razem po zmieszaniu powyższych powstaje bardzo prosta sałatka. Fantastyczne połączenie smaków! Słodka marchewka, intensywny kumin i chłodząca świeża kolendra. A gotowany czosnek zupełnie zgubił swoją ostrość i stanowi kolejny słodki akcent.

Akcje związane z kuchniami świata zawsze wzbudzają moje zainteresowanie więc z przyjemnością wygrzebałam przepis autorstwa marokańskiego szefa kuchni Lahoucine Belmoufida (nie pytajcie jak to się czyta, ale jeśli ktoś wie, to z przyjemnością się dowiem) z książki Culina Mundi i dołączam do akcji „Smaki Afryki”.




Składniki:
(2 porcje)

ok. ½ kg marchewki
3-4 ząbki czosnku
pęczek kolendry
sól, pieprz
kmin rzymski
kilka łyżek oliwy

Sposób przygotowania:

Marchewki obieram i kroję na plasterki. Ząbki czosnku leciutko miażdżę i obieram z łusek. Marchewkę i czosnek wrzucam do wrzącej wody i gotuję około 10 minut. Odcedzam. Odkładam czosnek. Studzę.

Czosnek siekam (lub rozcieram) z solą, pieprzem, kminem i oliwą. Siekam kolendrę.

Mieszam marchewkę z czosnkiem, przyprawami, oliwą i kolendrą.

[Listonic]

11 komentarzy:

  1. ooo fajna na pewno zrobię....

    OdpowiedzUsuń
  2. O a ja mam całą fiolkę kminu rzymskiego :) A moja żona lubi marchewkę, bardzo się ucieszy jak jej zaserwuję tą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tą listą zakupów ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz co, piekna ta sałatka jest ! A kmin rzymski pięknie pachnie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygująca ta sałatka. Dla mnie kmin rzymski ma za mocny aromat, ale pozostałe składniki odpowiadają mi.

    OdpowiedzUsuń
  6. marchewka.. uwielbiana. z takimi dodatkami koniecznie do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak się przekonałaś do kolendry? dla mnie smakuje mydłem

    OdpowiedzUsuń
  8. ->vestigia: Nie musiałam się do niej przekonywać, od razu mi posmakowała. Ale ja każde zielsko zjem :)
    Może u Ciebie z kolendrą tak, jak u mnie z anyżem - paskudny i koniec :)
    Jeśli jednak chcesz jej dać jeszcze jedną szansę, to spróbuj salsy pomidorowej - zestawienie jest naprawdę super, jeśli nie posmakuje to chyba lepiej sobie dać spokój.
    http://www.dwiechochelki.pl/2010/05/czerwona-salsa.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Sałatka wygląda pysznie, bardzo lubię marokańską kuchnię. Może masz wiecej sałatkowych przepisów?
    Pozdroweinia

    OdpowiedzUsuń
  10. ->LidKa: Marokańskich przepisów na razie nie mam więcej (chociaż mam nadzieję to zmienić), ale sałatek i surówek mamy trochę (patrz w Katalogu przepisów). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */