wtorek, 16 lutego 2010

Zapiekanki z pieczarkami

Oto najprostsze i najsmaczniejsze zapiekanki świata: pieczarki uduszone na maśle w towarzystwie cebulki, położone na pszennej bułce, przykryte lekko stopionym serem żółtym, polane keczupem i posypane zielonym szczypiorem. W moim domu zajadamy się nimi z ogromnym apetytem. Czego i Państwu życzę :)


Składniki:
(dla 4 osób)

8 bułek - sztangli vel solodrągów (o długości ok. 15 cm)
350 g pieczarek
1 średnia cebula
150 g startego żółtego sera
masło
zielony szczypior
keczup

Sposób przygotowania:

Pieczarki obieram i kroję na plasterki. Cebulę siekam na cieniutkie półplasterki. Na patelni kładę kopiatą łyżkę masła i wrzucam pieczarki z cebulą, duszę ok. 15 minut na średnim ogniu, a gdy trzeba, dodaję masła.

Bułki przecinam na pół, smaruję masłem, układam na nich pieczarki z cebulą, posypuję serem. Wstawiam do piekarnika i włączam go na 175 stopni góra-dół. Kiedy zapiszczy, że nagrzał się do żądanej temperatury, wówczas ustawiam czas pieczenia na 5-7 minut i wyjmuję zapiekanki z rumianymi, chrupiącymi brzegami.

Polewam keczupem i posypuję posiekanym szczypiorem. Na stronie odkładam porcję dla siebie, bo gdy postawię talerz przed rodziną i wrócę do kuchni, żeby zaparzyć herbatę, po powrocie do stołu mogę zastać jeno ździebełko cebulki na półmisku...

17 komentarzy:

  1. Pycha! Rzadko je teraz robię bo tyle jest ciekawych i nowych przepisów do wypróbowania ale czasami warto wróćić do starych i wypróbowanych. Przypomniałaś mi o tym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie najlepsze :) Dla mnie na zapiekance szczypiorek musi się znaleźć obowiązkowo :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zapiekanki, tylko szczypiorkiem jeszcze nigdy nie próbowałam ich posypywać. Cikawa jestem jak smakują z zieleninką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i smaczne! Pieczarki lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypomniały mi się wieczorne spacery po plaży i najlepsze zapiekanki w Ustce.. ach, jakie cenne są wspomnienia.. :)

    Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. takie zapiekanki, ze szczypiórkiem właśnie, jadałam lata temu w budzi ena bazarze koło rodziców. jestem ciekawa, czy buda jeszcze jest...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam... tyle powiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie same pieczarki uduszone na maśle już są najpyszniejsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. @Patrizia zapiekanki w Ustce nie umywają się do tych, uwierz. Mieszkałam 20 lat nad morzem i wiem jakie składniki dodawali ;/

    A te przepisowe zapiekanki pychota. Dziś scypioru nie dodam, za to będzie natka pietruszki na moje przeziębienie, Apsik!

    OdpowiedzUsuń
  10. ojej, jak tu dawno nikt nic nie wpisywał - to już prawie rok temu i wypada odkurzyć tą stronę! Ja wczoraj kupiłam piękne pieczarki i zamarzyłam o zapiekance z żółtym serem + dodatki. Byłam dzisiaj w 4 sklepach w Rzgowie / t.j. k/Łodzi / aby kupić bułkę do zapiekanek .....i co NIE MA!!!! W cukierniach gotowe zapiekanki sa, a bulek NIET !!! Kupilam angielke - A PRZEPIS JEST SUPER!!! Pozdrawiam - Goska

    OdpowiedzUsuń
  11. Gośka, cieszę się, że smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mamy pieczarki, syn wpadł na pomysł, by zrobić zapiekanki,no i na chybił trafił znaleźliśmy ten przepis. Kiedyś robiłem pizzę z identycznym farszem, najpierw zapiekałem ciasto drożdżowe, a gdy sie wymieniło, to nakładem farsz. Twoje zapiekanki muszą być pyszne, dziś spróbujemy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam!! I absolutnie zgadzam się z opisem. Najsmaczniejsze zapiekanki świata. Na pewno powtórzę niebawem. Z moim ciążowym jadłowstrętem ciężko cokolwiek przełknąć ale zapiekanki same się zjadły :) dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam mniam.... wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */