piątek, 8 stycznia 2010

Rogaliki serowe

Okropnie tłuste ciastka. Ale jakie smaczne!... Są bezkonkurencyjne, gdy jeszcze ciepłe, apetycznie zarumienione, kruchutkie trafiają na stół. Można nadziać je czym dusza zapragnie. Najlepiej smakują na świeżo, nie warto ich piec na zapas.


Składniki:
(16 sztuk)

ciasto:
150 g mąki
150 g chudego twarogu
150 g margaryny

do środka:
marmolada, wiśnie z zalewy lub nutella

do posypania:
cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam do miski, siekam dokładnie z twarogiem i miękką margaryną. Szybko zagniatam w miarę gładkie ciasto. Z sera zostają drobne cząsteczki, jednak po upieczeniu nikną pod warstwą cukru pudru, a ustach rozpływają się bez śladu. Pewnie można by ser zmielić, ale jak dla mnie to już za dużo roboty.

Dzielę ciasto na pół, z każdej połówki toczę kulę i rozwałkowuję ją na grubość ok. 3 mm. Kroję promieniście na osiem części, nakładam nadzienie, zwijam rogaliki.


Wkładam do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piekę ok. 25 minut - do zrumienienia. Gorące posypuję cukrem pudrem.

17 komentarzy:

  1. Sliczne rogaliczki:)Robialam takie małe bułeczki z twarogiem i bardzo mi smakowaly:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy! Proszę o więcej. Jestem fanką tej strony :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Podobają mi się, a że lubię piec rogaliki, to przepis wykorzystam na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą smakować fenomenalnie! I chyba wcale nie są tak przesadnie tłuste... ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają ślicznie. I składniki prawie zawsze są w domu. :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Sofija: kłaniam się :)

    Margo99, kicena-79, edysia79, cukrowa wróżka: polecam! :)

    Zaytoon: gdy patrzyłam na nie w piekarniku, jak lśnią od tłuszczu i niemal spływają tłuszczem, to miałam mieszane uczucia. Ale później na talerzu... Wielkie Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. matko 16 rogalikow to moj Kuba wciagnie i mi nic nie zostanie a jeszcze maużon chciałby skosztować - muszę chyba z 3 porcji zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam, opisałam, obstrykałam. są cudowne. szczególnie z konfiturą z jeżyn.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobilam. Z maslem, bo margaryny organicznie nie znosze. Wyszly genialnie! Zakodowalam w glowie jako "rogaliki jak sto piecdziesiat", zeby nie zapomniec proporcji ;-) Na moj gust, przy zastosowaniu masla zamiast margaryny, potrzeba dadac szczypte soli. Ale przepis jest generalnie pierwsza klasa!
    kuka (czemu ten gmail podpisuje mnie jako k. do jasnej???)

    OdpowiedzUsuń
  10. Popisowy deser a bardzo szybki do zrobienia. Mojemu chłopakowi bardzo smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, ale mi sie niektóre rozlały, mimo tego, że starałam się dobrze zlepić. Używałam dzemu truskawkowego z sonagry i wisniowego (ta sama firma).
    Doradzcie prosze czym nadziewac zeby sie tak nie rozciapywało.
    Są pycha, ale muszę coś zrobić z tym wypływaniem.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dżem to nie jest dobry pomysł, proponuję marmoladę ewentualnie powidło. I ciesze sie, ze mimo wszystko sa pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. robiłem dzis ! wyszły super ! POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. rozbełtanym jajkiem można posmarować przed pieczeniem, nabiorą koloru.

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */