wtorek, 22 grudnia 2009

Pikantne paluszki serowe

Było mroźne, niedzielne południe. Niczego nie upiekłam, bo Mąż zarządził dietę przedwigilijną. Siedziałam więc przy gołej herbacie, przytupując nerwowo, kiedy ktoś zadzwonił do drzwi.

To był posłaniec bogów! Olga przyniosła nam jeszcze ciepłe paluszki upieczone przez jej mamę Lidkę. Kruchutkie, intrygujące serowym smakiem, rozpływające się w ustach, prześliczne. Strukturą przypominają ciasto półfrancuskie. Nim zostały pożarte, szybko zrobiłam im zdjęcie i zdobyłam przepis. Oto specjalnie dla Was: paluszki od mojej Sąsiadki.
Myślę, że byłyby idealne do wigilijnego barszczu. Gdyby tylko dotrwały do Wigilii.


Składniki:

ciasto:
500 g mąki
2 jajka
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
100 g sera corregio startego
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany

do posypania:
mak
kminek

Sposób przygotowania:

Ze wszystkich składników zagniatam ciasto, wkładam je do woreczka foliowego i chowam do lodówki na noc.

Dzielę na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubośc 0,5 cm. Kroję na paseczki o szerokości 1 cm. Każdy paseczek smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem lub kminkiem lub układam cienkie paski sera żółtego.

Blachę natłuszczam i układam na niej paluszki w niewielkim odstępach. Lekko urosną.

Nagrzewam piekarnik do 140 stopni C i piekę ok. 10 minut – do zrumienienia na złoto. Ostrożnie zdejmuję z blachy, bo są bardzo kruche.

6 komentarzy:

  1. Super uwielbiam takie wypieki :) Ach juz sie zakochalam zrobie na 100 % :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,Niebardzo rozumiem" rozmąconym masłem" i "cienkie paski startego sera"?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodziło oczywiście o rozmącone jajko do posmarowania, a ser do połozenia na wierzchu ma mieć formę cienkich paseczkow, chyba najwygodniej będzie ukroić je nożem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. dużo ich wychodzi?
    bo ja mam w domu pasibrzuchy i nie chciałabym ich rozwścieczyć odrobinką co tylko podniebienie rozochoci :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  6. juz wiem ile ich wychodzi (sporo ) - upiekłam ale na mojej wsi nie mogłam zdobyć tego sera i kupiłam zwykły gouda -paluszki rewelacyjne - do piwa mlask koleżanka kupuje podobne w biedronce ale phi te lepsiejsze ! no i więcej ich :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */