niedziela, 20 grudnia 2009

Pierożki krucho-drożdżowe z grzybami

Wśród przeróżnych rodzajów ciast na pierogi ciasto krucho-drożdżowe stawiam chyba na pierwszym miejscu. Zapach, smak i wygoda przy pracy z tym ciastem są naprawdę nie do przecenienia.

Tym razem skorzystałam z przepisu Macieja Kuronia i wygląda na to, że pozostanę mu wierna na zawsze.

W dodatku, jeśli przypadkiem wyjdzie trochę za mało farszu, wystarczy szybko rozwałkować kółko, pociąć na trójkąty, ułożyć na każdym odrobinę powideł śliwkowych i już mam na deser pyszne rogaliki.


Anka



Składniki na ciasto:
(na około 40 sztuk)

350 g mąki
1 jajko + 2 żółtka
125 ml kwaśnej śmietany
20 g drożdży
100 g masła
sól, cukier

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszę, zasypuję płaską łyżeczką cukru i ucieram. Po wierzchu oprószam odrobiną mąki i odstawiam na kwadrans w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiewam, dodaję szczyptę soli i siekam z masłem. Dodaję jajko i żółtka, śmietanę, drożdże i zagniatam gładkie ciasto. Przykryte ściereczką odstawiam do wyrośnięcia na około półtorej godziny.

Składniki na farsz:

80 g suszonych grzybów
1 nieduża cebula
sól, pieprz
masło lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczam w zimnej wodzie przynajmniej kilka godzin wcześniej. Gotuję w tej samej wodzie do miękkości, odcedzam.
Cebulę drobniutko kroję, podsmażam na patelni z odrobiną soli, dorzucam drobno posiekane grzyby, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę smażę.

Wreszcie przystępuję do części zasadniczej.

Rozwałkowuję ciasto na cienkie placki. Wykrawam kółka, na środek każdego nakładam farsz i dokładnie zlepiam pierożki. Dla bezpieczeństwa można zawinąć brzeg pierożka pod spód tworząc zakładkę, wtedy nie powinny się rozklejać podczas pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika smaruję roztrzepanym jajkiem.
Piekę w 190 stopniach 20-30 minut.

Szymon dzielnie pomagał mi przy lepieniu pierogów. Na szczęście szybko się znudził ;)

5 komentarzy:

  1. Wyglądają bajecznie! Przepis zapisuję do wypróbowania :) Pozdrawiam świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki już mam. Piec będę chyba dopiero :( w czwartek rano ale już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Pozdrawiam MWK

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli na zawsze to znaczy ze jest to naprrrawdę dobry przepis, sliczne te pierożki, z chęcia podjadlabym kilka na kolację :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają!
    Ja piekę jeden duży pieróg drożdżowy w keksówce, z kapustą i grzybami. Też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam! Ciasto rzeczywiście przyjemnie się robi a efekt końcowy PYSZNY! Mam nadzieję, że dzięki późnej godzinie nie zjem wszystkiego i coś zostanie na Wigilię. Pozdrawiam MWK

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */