sobota, 14 listopada 2009

Smażone jabłka z grzankami

Pachnące wanilią jabłka w połączeniu z delikatnymi grzankami w kształcie gwiazdek, serc czy kwiatków są doskonałą propozycją na posiłek dla dzieci. I nawet jeśli okażą się takimi niewdzięcznikami jak moje i ledwie tkną jabłka, to z całą pewnością skuszą ich grzanki.
I bardzo dobrze, bo jabłka zostały dla mnie. Muszę tu nadmienić, że jabłka toleruję niemal wyłącznie w postaci surowej i zjadam ich w ten sposób całe kilogramy, natomiast szarlotek niemal nie tykam, ale akurat ten sposób przygotowania podbił moje serce.
Przepis Nigelli Lawson z książki "Nigella Ekspresowo".




Składniki:

(2-3 porcje)
3 słodkie twarde jabłka
2-3 łyżki esencji waniliowej
3 kromki pszennego chleba
sklarowane masło do smażenia
cukier puder

Sposób przygotowania:

Jedyna trudność przy tym przepisie polega na tym, że dobrze byłoby zaopatrzyć się wcześniej w esencję waniliową, ale w dobie sklepów internetowych nie nastręcza to problemów. W dodatku sprzedają tam również sklarowane masło, dzięki czemu po raz pierwszy użyłam go w kuchni. Myślę jednak, że jeśli ktoś zamiast esencji użyje cukru waniliowego, to naprawdę nic się nie stanie.

Jabłka myję i bez obierania (ale gniazda nasienne wycinam) kroję na półplastry. Podsmażam dwie-trzy minuty na maśle, dolewam esencję waniliową i smażę jeszcze pięć minut.

Foremkami do ciastek wycinam kształty z pszennego pieczywa i smażę na maśle złociste grzanki.

Posypuję jabłka cukrem pudrem. Można polać śmietaną. Podaję z grzankami.

2 komentarze:

  1. grzanki i jabłka smarzysz na tym klarowanym maśle tak ?

    OdpowiedzUsuń
  2. ->Marta: Tak. A jeśli nie mam klarowanego, to smażę na zwykłym, tylko zazwyczaj dodaję odrobinę oleju z pestek winogron, żeby się nie przypalało.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */