sobota, 14 listopada 2009

Sałatka z kalafiora i pomidorów

Jeśli kalafior to z wody z bułką tartą. Tak jadłam od niepamiętnych czasów, więc najwyższa pora na odmianę.
Dzisiaj sałatka.


 


Składniki:

1 kalafior
3 pomidory
3-4 jajka
½ pęczka szczypiorku
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, ewentualnie koperek


Sposób przygotowania:

Kalafior obieram z liści, myję i gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka gotuję na twardo.

Wystudzony kalafior dzielę na różyczki i rozkładam na płaskim półmisku. Pomidory i jajka kroję w ósemki, układam między różyczkami. Szczypior myję i drobno siekam. Posypuję nim jajka i warzywa.

Mieszam majonez z jogurtem, dodaję sól i pieprz do smaku i ewentualnie posiekany koperek. Polewam sałatkę.

Proporcje majonezu i jogurtu można zmieniać, ale najlepiej trzymać się proporcji 1:1.

2 komentarze:

  1. Sałatka z kalafiorem przepyszna. Znam ją od lat i polecam gorąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapomniałam dodać, że mojej rodzinie najlepiej smakuje posypana natką pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */