piątek, 13 listopada 2009

Rogaliki drożdżowe

Mięciutkie, puszyste rogaliki, genialne do kawy, świetne na podwieczorek albo na drugie śniadanie. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk.


Składniki:

ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
0,5 łyżeczki soli

do środka:
marmolada, róża lub odsączone wiśnie z zalewy

Sposób przygotowania:

Przepis pochodzi z Tupperware, zawsze robię ciasto w specjalnej misce tej firmy, ale sądzę, że śmiało można zaryzykować zrobienie go w zwykłej misce.

W misce zasypuję drożdże cukrem i zostawiam do rozpuszczenia. Następnie wbijam żółtka, wsypuję cukier waniliowy i sól. Wszystkie składniki mieszam łopatką. Wlewam ciepłe mleko z olejem oraz wsypuję mąkę. Mieszam ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypuję je po wierzchu mąką, formuję w misce kulę.

Do większej miski lub zlewu nalewam dobrze ciepłej, ale nie gorącej wody. Wstawiam miskę do wody, przykrywam pokrywką (jeśli robicie je w zwykłej misce, to ściereczką) i zostawiam na pół godziny. W misce Tupperware pokrywka odskakuje, gdy ciasto podrośnie, wówczas trzeba ją założyć ponownie i wyjąć po drugim odkoczeniu wieczka.

Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjmuję na stolnicę i lekko zarabiam z dodatkiem mąki. Dzielę ciasto na trzy równe kawałki.

Z każdego kawałka delikatnie toczę kulę, rozwałkowuję ją na okrągło i dzielę na 6 równych części. Przy zewnętrznej stronie nakładam marmoladę, rogi zawijam do środka i formuję rogaliki. Układam je na blaszce posmarowanej tłuszczem, zostawiam do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do pieca smaruję je rozmąconym jajkiem i posypuję np. czekoladową posypką, kokosem lub zmielonymi orzechami.

Piekę ok. 30 minut w temp. 180 stopni C lub 25 minut na termoobiegu 175 stopni.

1 komentarz:

  1. Rogaliki tego typu są na pewno przepyszne. Sama robię podobne. Dodaje też mak, orzechy czy posypkę sezamową. Na pewno też wykorzystam ten przepis. Sama robiłam na razie takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ ale warto czasami wprowadzać zmiany i spróbować czegoś nowego. Dziękuję Ci za przepis i czekam na kolejne.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */