sobota, 14 listopada 2009

Mocno czekoladowe muffinki z pomarańczą

Wieść rodzinna niesie, że gdy byłam mała nie jadłam niczego co miało ciemny kolor.
- Ale dlaczego nie chcesz tego jeść – pytała moja znękana matka (byłam bardzo stanowcza w wielu kwestiach).
- Bo czarne – odpowiadałam niezmiennie.
Niechęć do czerniny została mi do dzisiaj, natomiast kompletnie nie rozumiem jak mogłam nie lubić kakao i czekolady.
Na szczęście te czasy są już tylko wspomnieniem i dlatego upiekłam te ciemnobrązowe, gorzkawe, bardzo czekoladowe muffinki.




Składniki:

(na 6 dużych lub 9 średnich muffinek)
150 g mąki
30 g kakao
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
50 g cukru pudru
otarta skórka z jednej pomarańczy
1 jajko, roztrzepane
125 ml mleka
50 ml oleju

Sposób przygotowania:

Przesiewam mąkę i mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. W drugiej misce rózgą ubijam resztę składników, czyli jajko, mleko, olej i skórkę pomarańczową. Łączę składniki, mieszam byle jak i nakładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Ponieważ mam tylko formę na 12 muffinek, do pozostałych otworów wlewam trochę wody.

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 20 minut.

Gdy wystygną, można skropić sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy, co zdecydowanie polecam.

1 komentarz:

  1. Także mogę potwierdzić, że połączenie czekolady z pomarańczą zdecydowanie wychodzi na dobre. Osobiście bardzo smakują mi również muffinki czekoladowe https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ z cukierkami z mieszanki wedlowskiej. Takie połączenie to pyszność.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */