wtorek, 24 listopada 2009

Delicje

Jedne z najlepszych ciasteczek jakie w ogóle piekłam. Jeśli ktoś jest bardzo leniwy, to może pominąć nakładanie dżemu i polewy i zjeść bez dodatków. Też pyszne, ale osobiście polecam te ciężkie [dla mnie] prace manualne, bo efekt przechodzi wszelkie oczekiwania.
Przepis pochodzi z książki „183 nowe przepisy siostry Anastazji”.


 


Składniki:

ciastka:
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dżem pomarańczowy, morelowy lub malinowy

polewa:
100 g czekolady
50 g śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję zimne masło pokrojone w kostkę i siekam na małe kawałeczki obtoczone w mące. Potem wrzucam cukier, żółtka, śmietanę i szybko zarabiam ciasto. Owijam w folię aluminiową i schładzam przez około godzinę w lodówce.

Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrawam niewielkie kółka. Piekę w temperaturze 200 stopni aż się zezłocą.

Gdy stygną przygotowuję polewę. Stapiam w kuchence mikrofalowej (lub na parze) czekoladę, dodaję śmietankę i dokładnie mieszam, aż uzyskam gładką masę. Często robię polewę z masłem zamiast śmietanki.

Gdy ciastka nie są już gorące (bo nie sądzę, żebym wytrzymała, aż zupełnie wystygną, chociaż na pewno byłoby lepiej) nakładam na środek każdego trochę dżemu, a potem oblewam czekoladą.
Niebo w gębie!

6 komentarzy:

  1. Szczerze dziękuję za perepis. Mam pytanie - Jaka jest grubość ciasta? Co średnicy kółka? Jak vy przelewa herbatników czekoladom?
    I nie wyszło tak dobrze jak ty.

    Przepraszam za błędy. Nie wiem, Polska

    OdpowiedzUsuń
  2. grubość - około 3 mm
    średnica - około 5 cm
    Ciastka po prostu maczam w polewie.

    If you have any questions, please write an e-mail: dwiechochelki(@)gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks a lot!!! Made them with Orange Marmalade. Love those cookies! Love your blog!

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks :) I suppose I should think about English version :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I'm was born in Ukraine, so I understand your recipes in Polish, but I cannot ask questions to clarify anything.

    The next thing I'd like to try is Wiatraczki z ciasta utopionego. Hope, you will put more recipes from Pani Urbańska. It was very interesting to read about her. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka fantastyczne! Wyszły mi dwie blaszki - te z cieńszego ciasta sa bardziej chrupiące, te z grubszego (ok 3mm) bardziej miękkie i zdecydowanie - jak dla mnie - smaczniejsze :-)
    Dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */