Chuda
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 duży pomidor (lub szklanka pomidorów z puszki)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kminku
- 3 duże łyżki masła
Zdjemuję z kapusty wierzchnie liście, myję ją, a następnie cienko szatkuję ostrym nożem. Do dużego garnka wkładam poszatkowaną kapustę, podlewam wodą (ok. szklanki, w razie potrzeby dolewam wody w trakcie gotowania), wkładam łyżkę masła, cukier, sól, kminek i pomidora w kawałkach bez skórki.
Kiedy kapusta się dusi, na dwóch łyżkach masła podsmażam pokrojoną drobno cebulę. Gdy kapusta jest już miękka, wyłączam gaz i dodaję usmażoną cebulę. Odstawiam na godzinę, by "doszła" pod przykryciem. Palce lizać.
Niemożliwe!! Nie zauważyłam, że już jest młoda kapusta - a uwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńZajrzałam do Was po dłuższej przerwie a tu proszę - nowe przepisy! Z pewnością wykorzystam bo wszystkie przeze mnie zrobione dania z Waszych receptur były bardzo udane :) Piszcie proszę jeszcze...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Grażyna
Dobry wieczór! Czekamy na wpisy :)
OdpowiedzUsuń