środa, 10 lutego 2016

Najlepsze babeczki jogurtowe

Ostatnio mam wrażenie, że robię je raz w tygodniu. Ale nie ma w tym nic dziwnego, bo nie dość, że są banalnie proste w przygotowaniu, to smakują idealnie. Mięciutkie, pachnące, delikatne - podbiły serca całej mojej rodziny oraz koleżanek i kolegów z klasy córki. Kto jeszcze nie robił, musi koniecznie wypróbować.

Przepis cytuję za, a jakże, Moimi Wypiekami.

Anka


Składniki:
  • 75 g roztopionego masła
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 125 g drobnego cukru (zazwyczaj daję ok. 80 g)
Sposób przygotowania:

Prosty: łączymy mokre i suche składniki, mieszamy łopatką, nakładamy do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Tzn. w moim piekarniku w temperaturze 180, bo Moje Wypieki podaje 170. Robię w normalnej formię na babeczki, wychodzi mi akurat 12 niedużych sztuk.

Kilka uwag dla początkujących: pamiętamy, że najlepiej, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nie wrzucamy jajek do gorącego roztopionego masła, tylko czekamy, aż trochę przestygnie, zresztą najpierw dodajemy do masła jogurt, a skórkę z cytryny ścieramy delikatnie, tylko żółte. I 25 minut może się okazać zbyt długim czasem pieczenia.

Poza tym lubię dodać cukier z wanilią, jeśli akurat mam. I można oczywiście polukrować, ale ja nigdy nie mam na to czasu w przypadku tych babeczek.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy koniecznie trzeba miec forme do muffinów , czymozna w papilotkach na blasze upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym spróbowała, gdybym nie miała formy. Tylko wzięłabym 2-3 papilotki na jedną babeczkę.

      Usuń
  2. Uwielbiam babeczki. Dawno nie robiłam, a takie jogurtowe są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */