wtorek, 28 maja 2013

Karkówka w majonezie

W tym roku, jak co roku, mamy wyjątkowo zimny maj. W taką pogodę doskonale wchodzą mi mięsa. Myślę, że i Wam spodoba się ten przepis, bo nie wymaga dużo pracy, a efekt jest pyszny i sycący. Przepis dostałam od pana w warzywniaku, ale w sieci znajdziecie wiele wariacji na temat. 

Chuda

Składniki:
  • 6 plastrów karkówki
  • 2-3 pory
  • sól
  • pieprz
  • słoik majonezu Kieleckiego  (500 ml)

Sposób przygotowania:

Wieczorem plastry karkówki lekko rozbijam, solę, pieprzę, układam warstwami w salaterce i zostawiam na noc w lodówce.

Następnego dnia na dnie naczynia żaroodpornego układam plastry mięsa, na to pokrojone w plasterki pory i całość zalewam majonezem – ma być gruba warstwa ok. 1 cm. Naczynia nie trzeba natłuszczać, bo i tak wszystko będzie pływać w oleju z majonezu.





Przykrywam naczynię pokrywką i piekę w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni ok. 75 min, aż mięso będzie miękkie, a wierzch apetycznie przyrumieniony.

5 komentarzy:

  1. Smakowicie się prezentuje. Karkówkę lubimy. W majonezie nie robiłam.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co i rusz wracam do tego przepisu i zastanawiam sie - wyprobowac czy nie :) przeraza mnie ten sloik majonezu. musi byc caly? (w sensie ze wiem ze moge dac tylko lyzke, jak mam taki kaprys, ale caly sloik? serio? :) nie wychodzi to za tluste?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jest tłuste jak diabli :-) ale jakie pyyyszne!

      Usuń
  3. A jak smakuje pieczony majonez?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */