wtorek, 16 kwietnia 2013

Ciasto do góry nogami z mango



Tak, wiem, że nie wygląda szczególnie reprezentacyjnie. Powiedzmy sobie szczerze: nie serwowałabym tego ciasta na uroczystym przyjęciu. Za to na co dzień, gdy w piątkowy wieczór przyjdzie ochota na coś słodkiego, co nie wymaga zbyt wiele pracy, jest w sam raz.

Przekręcane ciasta są zawsze wilgotne i słodkie, bo nasiąkają syropem. I uwielbiam mango, więc miałam bardzo smakowity dodatek do weekendowej kawy.

Przepis stąd. Wymieniam wszystkie dodatki w rodzaju skórki pomarańczowej, przypraw, itp., ale sama nie wrzuciłam niczego, bo akurat nie miałam. I tak mango nadało ciastu wyraźnego smaku i aromatu. Chociaż wanilia w dowolnej postaci na pewno bardzo by się przydała.

Aha, w przepisie polecano zamiast połowy mleka użyć nektaru mango, ale tak się składa, że wyjątkowo nie znalazłam takowego w mojej szafce. Ale może akurat Wy macie, więc dla porządku odnotowuję.

Anka


Składniki:
(na tortownicę ok. 22-24 cm)

  • 110+50 g miękkiego masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1-2 mango (lepiej wziąć dwa, bo sporo znika podczas krojenia)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie
  • 2/3 szklanki mleka
ewentualnie:
  • ¼ łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:

Najpierw trzeba wykonać katorżniczą pracę i pokroić mango w plastry. Nigdy nie wychodzi mi to za dobrze.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Układam plastry mango.

Roztapiam 50 g masła, dosypuję cukier i gotuję przez kilka minut. Polewam pokrojone owoce masłem z cukrem. Naturalnie zamiast brązowego można wziąć biały (tu znowu uwaga: w przepisie radzili, żeby najpierw wylać na blachę miksturę, a potem układać mango, ale uznałam to za mniej przyjazny sposób).

Teraz ciasto. Masło ucieram z cukrem na gładką masę, dodaję po jednym żółtka cały czas miksując.
Potem dodaję na przemian przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami oraz mleko. Miksuję na wolnych obrotach.

Ubijam pianę z białek. Dodaję do masy i delikatnie mieszam. Wykładam masę na przygotowane owoce mango.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na przynajmniej 50 minut. Wyjmuję i pozwalam chwilę postać (15-20 minut). Dopiero potem przekręcam ciasto i przekładam na talerz.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mniami, dla mnie wygląda super - takie domowe :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie to wygląda bardzo fajne! lubie takie domowe ciacha wyglądające naturalnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */