czwartek, 8 grudnia 2011

Trzecie otwarcie mikołajowego worka

Mamy nadzieję, że wszyscy nasi czytelnicy zagłosowali już na Dwie Chochelki w plebiscycie na Kulinarny Blog Roku, ale gdyby ktoś jeszcze nie zdążył, to bardzo prosimy. Głosowac można tutaj.

A dziś mamy dla Was trzy zestawy wspaniałych mieszanek przyprawowych ufundowanych przez firmę Dary Natury z Grodziska. Składy mieszanek zostały opracowane na podstawie staropolskich receptur, pochodzących szczególnie z Podlasia. Nie zawierają żadnych substancji konserwujących, polepszaczy smaku itp. Osobiscie polecam genialną, moim zdaniem, przyprawę do mięs pieczonych i sosów. W skład zestawu wchodzą:
  1. Podlaska przyprawa do bigosu
  2. Podlaska przyprawa do drobiu
  3. Podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów
  4. Podlaska przyprawa do ryb
  5. Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast
  6. Podlaska przyprawa do zup grzybowych oraz innych dań z grzybów
  7. Sól ziołowa
  8. Podlaski pieprz ziołowy
Żeby otrzymać taki zestaw, bardzo przydatny przed świętami, trzeba w komentarzu do tej notki napisać, która z wymienionych przypraw przyda Wam się najbardziej i jakie danie z jej użyciem planujecie przygotować. Nie zapomnijcie o zostawieniu adresów mailowych, na Wasze zgłoszenia czekamy jutro 9 grudnia do 12.00 w południe.

38 komentarzy:

  1. Uwielbiam przyprawy tej firmy. Przyprawą obecnie najbardziej na czasie będzie przyprawa do piernika. Ja już jeden próbny piernik upiekłam na samym początku grudnia. Wyszedł super więc już niedługo zabiorę się za ten już stricte świąteczny piernik toruński :D
    pozdrawiam
    magda.teresiak@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Najchętniej użyłabym "Podlaskiej przyprawy do ryb", bo uwielbiam ryby w każdej postaci, a nowa przyprawa mogłaby dodać jej nieco nowego smaku i aromatu.

    edith26@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie używałam jeszcze przypraw tej firmy, ale myślę, że najczęściej sięgałabym po przyprawę do drobiu, bo najczęściej to właśnie drób gości na mym stole:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Również nie znam przypraw tej firmy, w moich okolicach jest chyba niedostępna. Ale myślę, że przydałaby się "Podlaska przyprawa do zup grzybowych oraz innych dań z grzybów". Użyłabym jej do mojej ulubionej kapusty z grzybkami oraz do wigilijnej zupy grzybowej i sosu grzybowego do bożonarodzeniowego obiadu.

    katwak@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ryby w każdej postaci i ilości więc przydałaby się przyprawa do ryb. W przyszłym tygodniu zabieram sie za wasze korzenne ciasteczka i tak sobie myślę, że ta podlaska przyprawa do pierników, mogłaby spokojnie w nich wylądować :)
    pozdrawiam

    nikkades@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. a mi przydałaby się przyprawa do bigosu ...bo chciałabym w końcu zrobic taki porządny, staropolski bigos z dużą iloscią mięsiwa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam. Stanowczo przyprawa do ryb. Mam ograniczone możliwości wykonania dań rybnych i ryby (bez szaleństw gatunkowych) będę piekła w rękawie lub gotowała na parze. A w sytuacji gdy ubywa nam smak i zapach smażenia to właśnie przyprawy dodają aromatu.
    Pozdrawiam
    kasiek.orfi@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. kurcze ja dziś obeszłam całe miasteczko w poszukiwaniu "barwnika spożywczego " i nie dostałam jestem zdruzgotana bo muszę teraz domowymi sposobami zabarwić lukier na pierniczki
    a z tych przypraw to sól ziołowa tudzież pieprz bo całą resztę to przyprawiam swoimi kompozycjami

    OdpowiedzUsuń
  9. Do dorbiu:)
    Ostatnio zaczęłam przeglądać skład przypraw do kurczaka-chyba każdy ma glutaminian sodu:/ Kurczaka robi najcześcieja a tu taka wtopa. Masaka jakaś!
    Myślę, że na pewno wykorzystam przyprawę do pierników-zaraz czas by robić pierniczki na choinke:))

    ewa.dankowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Do mięs pieczonych i sosów ! To jest to ! Moj małzonek pasjami przyprawia rózne mięsa i piecze na święta pysznosci,wiec i ja i on i cala rodzina podziwiałaby nowy smak pieczonego.

    dora_67@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Przyprawa do pierników i innych ciast! w tym roku pierwszy raz upiekłam pierniczki i się uzależniłam! Kolejna porcja by się przydała a bez przyprawy nie wyjdą :(

    kajuniaaa@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamierzam zrobić bigos, więc przyprawa do bigosu. rwk123@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi przydałaby się przyprawa do pierników i innych ciast, zamierzam upiec kilka rodzajów pierniczków... ;)
    Pozdrawiam,
    Ania
    (nancy1619@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przyprawa do mięs i sosów oraz przyprawa do ryb,te oto najszybciej "wychodzą" z zapasów.Na Święta przygotowuję kilka rodzajów mięs/rolad na zimno i ciekawa jestem ich smaku z użyciem tych nie znanych mi przypraw.Natomiast przyprawa do ryb-choć nie jestem ich smakoszem,muszę sprostać apetytom Rodzinki i tu myślę o jakimś nowym aromacie,może i mi by posmakowała???Pozdrawiam
    maga999@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę, że w związku z tym że zbliżają się święta to najbardziej przydałaby mi się podlaska przyprawa do pierników i innych ciast, bo już niedługo zaczynam wielkie pieczenia. Użyłabym do muffinek piernikowych i tradycyjnego piernika. Jak już jesteśmy w klimacie świątecznym to nie poprzestanę na jednej, bo ta to ryb i do grzybowej też musi być znakomita do wigilijnego karpia i borowikowej :) Ciekawa jestem smaku.
    ania@wlodarczyki.net

    OdpowiedzUsuń
  16. ja widze dla siebie 2 pewniaki:

    na pewno przyda sie PRZYPRAWA DO PIERNIKOW I INNYCH CIAST, bo piernik/pierniczki musza byc obowiazkowo na Swieta.
    Kolejna potrawa, ktora tez zawsze sie pojawia na swiatecznym stole sa pieczone miesa, wiec PRZYPRAWA DO MIES PIECZONYCH I SOSOW jak najbardziej sie rowniez przyda.

    kulinarnespotkania@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Podlaska przyprawa do pierników i innych ciast przyda mi sie do moich piernikowych muffinków, które zamierzam podarować gościom w prezencie.

    p.jola1@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. przyprawa do pierników, abstrahując od konkursu ;) to najbardziej aromatyczna z dostępnych na rynku gotowych przypraw i szczerze ją polecam

    OdpowiedzUsuń
  19. Zastosowania w naszej kuchni - piernikowa do tych kluczy wiolinowych, które niedługo będziemy wykrawać (tym razem już foremkami!); przyprawa do ryb będzie dodana do karpia w galarecie, ta co do bigosu to do bigosu, a przyprawa do pieczonych mięs pewnie przyda się do świątecznego schabu :)
    azonik@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Od dość dawna sprawdzam, czy przyprawy są bez glutaminianu sodu i tylko takie wybieram. Nie ma zbyt dużego wyboru, przynajmniej w mojej okolicy. Dotychczas znalazłam tylko jedną firmę, która nie dodaje polepszaczy. Przypraw Tej firmy nie widziałam, więc chętnie bym je wypróbowała. Na pewno przydałaby mi się przyprawa do piernika, bo zamierzam piec ciasteczka korzenne, przyprawa do drobiu, bo kurczak to mięso, które najczęściej pojawia się na moim stole i przyprawa do ryb, bo bardzo lubię pieczone ryby, szczególnie łososia :)
    Kinga
    kinga1212-71@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. ja chętnie wypróbowałabym przyprawę do zup grzybowych. To moja ukochana zupa na wigilię z leśnych grzybów, z zasmażką, podawana z grzankami. Żadna inna zupa przez cały rok nie ma takiego jak ta wigilijna.

    spkate@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Te przyprawy często goszczą na półkach u moich przyszłych teściów! Chociaż sama nie korzystałam, wiem że oni bardzo je sobie chwalą.
    Najbardziej chciałabym jednak wypróbować wersję do mięs pieczonych i sosów i spróbować wyczarować za jej pomocą pieczeń na Świąteczny stół.

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapomniałam o mailu - ryba022@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  24. Ulala.. Mnie najbardziej zaciekawiła przeprawa "sól ziołowa", takiego zestawu jeszcze nie używałam. Zaraz wykorzystalabym ja do marynowania mięsa, jak i posypala upieczone ziemniaczki ;)


    karolina.zel@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  25. a ja na pewno użyłabym podlaskiego pieprzu ziołowego bo bardzo mi ta mieszanka odpowiada - dodaję ją do kapusty z grzybami, odrobinę do barszczyku i farszu do uszek - będzie niezwykle aromatycznie :)
    izakulinska@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Chętnie użyłabym tej przyprawy do pierników przy pieczeniu pierniczków na tegoroczne święta.

    shinju1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. W moim domu na pewno przyda się przyprawa do zupy grzybowej. W naszej rodzinnej tradycji zupę grzybową przygotowuje co roku moja mama. Zupa jest pyszna, gęstawa, o kremowej konsystencji. Pachnie nią w całym domu. Sekretnym dodatkiem do grzybowej mojej mamy są suszone trufle. Miesza je razem z prawdziwkami (bo to tak naprawdę prawdziwkowa z truflami). Przydadzą się też przyprawy do ryby. Smażony karp to u nas obowiązkowe danie Wigilijne. Uwielbiam karpia mojej babci! No i jest też karp w galarecie. Robimy go z rodzynkami. karp w galarecie to jedna z najzdrowszych form podania tej ryby - wiem to z doświadczenia,żaden lek nie wpływa tak fantastycznie na regeneracje stawów jak karp w galarecie. Dodatkowo BARDZO ważna jest przyprawa do piernika i innych ciast! Chociaż pierniczki są juz upieczone i się przegryzają w naszej wielkiej świątecznociasteczkowej puszce to w przyszłym tygodniu zaczynamy piec piernikowe bomby i makowce. Przyprawa do bigosu też się przyda - uwielbiam pierogi z kapustą i z grzybami. Bigosowa przyprawa nada kapuście cudowny aromat, tak więc jest bardzo ważna w naszym domu - bo czym będą święta bez pierogów?!
    Sól i pieprz ziołowy - czy można sobie wyobrazić robienie jakiejkolwiek potrawy na "słono" bez soli i pieprzu?! No oczywiście, że nie a sól i pieprz ziołowy nadadzą im dodatkowych walorów smakowych! MNIAM! No i przyprawa do drobiu/mięs pieczonych i sosów - bo na pewno po świętach zrobimy wystawny obiad dla "przyjaciół i bliskich" i podamy wielkiego indyka albo schab pieczony w jabłkach i do tego własnoręczne kluski drożdżowe i czerwona kapustka! MMMM JAK JA KOOOOCHAM ŚWIĄTECZNE JEDZENIE :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Kochane ja najbardziej i najchętniej użyłabym przyprawy do bigosu !!! bo wreszcie po roku będe mogła go zjeść :P ach , te wyrzeczenia karmienia piersią , całuje i dziekuje za przepisy na kruche ciasteczka

    czeszczak@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  29. Najbardziej przydałaby mi się przyprawa do bigosu, ponieważ zaraz po Świętach tradycyjnie przystępuję do gotowania bigosu na Sylwestra. Zajmuje mi to około 3 dni, pochłania fortunę, bo wybieram do tego najlepsze gatunkowo mięsa, podlewam winem, dodaję własnej roboty powidła śliwkowe i wiele innych składników. Takim bigosem witamy potem Nowy Rok. :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Lubię jak jest ostro, ale w święta przesadzać nie można więc wybieram delikatniejszą wersjię pieprzu czyli Podlaski pieprz ziołowy, bo to jednak przyprawa z charakterem.
    Głos na bloga właśnie poszedł-powodzenia!

    gubalina@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Grzybów u nas po jesiennych zbiorach dostatek, dlatego chyba przyprawa do dań z grzybów byłaby najbardziej przydatna. Aromatyczny sos grzybowy... mmm

    ZielonaZiuta
    trzynascie-kotow@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  32. A ja myślę, że ze wszystkich przypraw zrobiłabym użytek :) Chociaż najszybciej zużyłabym przyprawę do piernika.
    Najbardziej podoba mi się to, że miesznki zawierają same naturalne składniki.

    marja777@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
  33. Przyprawa, która obecnie najszybciej znajdzie zastosowanie w mojej kuchni to Podlaska przyprawa do bigosu. Od paru lat bigos jest tradycyjną potrawą pierwszego dnia świąt w moim domu ;-)

    pozdrawiam
    Ela
    ellisabeth@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  34. Użyłabym przyprawy do bigosu i przyprawy do dan z grzybów by doprawić nadzienie kulebiaka wg. przepisu Chudej :)dzięki czemu stałby sie jeszcze pyszniejszy!
    taleyah@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  35. a mi przyprawa do mięs pieczonych i sosó - mniam pachące, zachęcające do zjedzenia w sam raz na Sylwestra :)i ten sosik pachnący :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Podlaski Pieprz Ziołowy - niezastąpiony :)

    Do pieczeni, do klopsików w zupie klopsikowej i d tyw. ruskich kotletów - kromek czerstwego pieczywa smażonych w panierce :))

    OdpowiedzUsuń
  37. Z pewnością przydałaby się przyprawa do pierników. W rodzinie męża jest bardzo fajna tradycja pieczenia pierników, w tym roku po raz 25-ty. W zeszłym roku dostaliśmy "w spadku" przepis od teściowej, więc teraz to na nas spoczywa obowiązek ( w sumie przyjemność :)), zrobienia ciasta. W zeszłym roku pieczenie i dekorowanie odbywało się u nas i jako gospodyni starałam się wprowadzić naturalne polewy i posypki, w tym roku chciałabym pójść krok dalej w kierunku natury wprowadzając ekologiczne przyprawy. Hmm... już czuję ten zapach ;)

    pscolka79@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  38. Z pewnością przydałaby się przyprawa do pierników. W rodzinie męża jest bardzo fajna tradycja pieczenia pierników, w tym roku po raz 25-ty. W zeszłym roku dostaliśmy "w spadku" przepis od teściowej, więc teraz to na nas spoczywa obowiązek ( w sumie przyjemność :)), zrobienia ciasta. W zeszłym roku pieczenie i dekorowanie odbywało się u nas i jako gospodyni starałam się wprowadzić naturalne polewy i posypki, w tym roku chciałabym pójść krok dalej w kierunku natury wprowadzając ekologiczne przyprawy. Hmm... już czuję ten zapach ;)

    pscolka79@gmail.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */