poniedziałek, 14 listopada 2011

Kaczka po pekińsku

Idzie zima, czuję to wyraźnie po zwiększonym apetycie na mięso. Mięcha! Najlepiej codziennie! Śnieżyce będą tuż-tuż, gdy zacznę smażyć kotlety w hurtowych ilościach, na razie, ze względu na moje zainteresowanie drobiem, obstawiam jedynie lekkie przymrozki.

Ten przepis dostałam od Beaty, która ma dwie kulinarne specjalizacje: kuchnię Wschodu i  obiady w 30 minut. Kaczka po pekińsku należy do pierwszej kategorii, jest z nią trochę zabawy, ale efekt murowany. Noc spędzona w marynacie zapewnia jej głęboki aromat, a sos śliwkowy nie ma sobie równych. Polecam go także do innych mięs, kapitalnie będzie się komponował np. ze schabem.

Do kaczki po pekińsku potrzebne są naleśniki lub tortille, w które zawija się mięso z dodatkami.

Chuda


Składniki:
  • 1 kaczka w kawałkach na 4-6 osób
Marynata:
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka przyprawy pięciu smaków
  • sól, pieprz
Siekam drobno cebulę i czosnek, dodaję pozostałe składniki, mieszam. Osuszone i nakłute widelcem kawałki kaczki nacieram marynatą. Zostawiam w lodówce na noc.

Następnego dnia oblane marynatą kawałki kaczki przekładam do foliowego rękawa i piekę 1,5-2 godz. w temp. 180 stopni (góra-dół).

Sos śliwkowy:
  • 100g suszonych śliwek
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sherry (niekoniecznie, jakoś nigdy nie mam pod ręką)
Śliwki wieczorem zalewam wodą, mają być tylko przykryte, i zostawiam na noc. Następnego dnia rano gotuję je w tej samej wodzie, miksuję, dodaję pozostałe składniki sosu. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaję na końcu. Podgrzewam razem 5 minut mieszając, odstawiam. Sos można jeść na ciepło lub na zimno.

Naleśniki:
  • 0,5 l mleka
  • 1 jajko
  • mąka – tyle, żeby konsystencja była odpowiednia
  • 1-2 łyżki oleju
Mleko miksuję z jajkiem i dosypuję mąkę, by ciasto było gęstawe, ale łatwo się lało. Na końcu dodaję olej.

Na patelni rozsmarowuję kilka kropli oleju pod pierwszego naleśnika, pozostałe smażę już tylko na oleju, który jest w cieście. Gdy patelnia jest odpowiednio rozgrzana, a ogień średni, nie będą przywierać.

Inne dodatki:
  • 1 długi świeży ogórek
  • 1 pęczek grubego szczypioru lub pęczek drobnego szczypiorku i 1 drobno posiekana cebula
Ogórki zazwyczaj kroję na półplasterki, choć akurat tym razem pokroiłam je w słupki. Przygotowuję trzy miseczki: jedną na ogórki, drugą na posiekany szczypior lub szczypiorek wymieszany z cebulką, trzecią na sos.

Kaczkę prosto z piekarnika, ładnie przyrumienioną, kroję na małe kawałeczki.

Podaję obiad w częściach. Każdy ma przed sobą talerz, kładzie na nim naleśnik, smaruje go sosem śliwkowym, kładzie na to kawałki kaczki, ogórek, szczypior, zawija i wsuwa.

- Smaczne, ale za dużo roboty z tym zawijaniem – mruknął Mąż i stwierdził, że jedzone osobno też smakuje wybornie.

No to jak już tam Państwo wolą :-)

8 komentarzy:

  1. A sos śliwkowy może też do gąski? :) Pasowałby? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-gesine Pozdrawiam:) Pysznie to wygląda:) Kuchnia Azjatycka u mnie zgłębiona na razie pod względem kawałeczka wietnamu;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kaczucha i jak ładnie podana!:)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, lubie. I to bardzo!
    Podobnie jak ty, zima tez mam wiekszy apetyt na mieso :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nieśka, myśle, że i do gąski byłby doskonały.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie coś takiego zrobię jak przyjadą do mnie teście, bo zwykłej kaczki w jabłkach to już mi się nie chce robić

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłem oryginał w Pekinie super ...
    Nigdzie w Polsce tego nie udało mi się drugi raz zjeść.
    Popróbuję jutro zrobić zobaczę czy będzie taka sama.
    Myślę że zamiast dymki dam trawkę cytrynową i sos śliwkowy jest gotowy po co się męczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo prosze napisz co zrobić ze skórą?
    Mam dokładnie same piersi z kaczki i nie wiem za bardzo do zrobić ze skórą na nich? czy wyciąć ją?

    Bardzo prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */