Lukru wyszło trochę za dużo, ale mali podjadacze ochoczo skonsumowali nadwyżkę. Zatem zróbcie mniej lukru, lub więcej ciastek (tak o 1/3 więcej), lub zaproście do wspólnego pieczenia dzieci :)
 Składniki:
Składniki:(na ok. 40 sztuk)
ciasto:
300 g mąki
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
2 żółtka
śmietana – ile ciasto zabierze
lukier:
1 czubata szklanka cukru pudru
1 białko
czerwony barwnik spożywczy
cukrowe koraliki na oczka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewam do miski, dosypuję proszek, cukier puder i cukier waniliowy. Siekam z masłem i żółtkami, dodaję po łyżce śmietanę tak, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję: było sprężyste, gładkie i miękkie. Kulę z ciasta wkładam do lodówki na ok. 30 minut.
Następnie wyjmuję ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuję na grubość 0,5 cm i foremką wycinam króliczki. Układam je na blasze posmarowanej margaryną (obficie posmarowanej, żeby uszy nie przywarły).
Ciastka piekę 15-20 minut w temp. 180 stopni (góra-dół).
 Kiedy są w piecu, ucieram lukier: do miski przesiewam cukier puder, wrzucam białko, wlewam kilka kropli barwnika spożywczego. Ciastka po wyjęciu z pieca smaruję lukrem i wstawiam oczka z koralików.
Kiedy są w piecu, ucieram lukier: do miski przesiewam cukier puder, wrzucam białko, wlewam kilka kropli barwnika spożywczego. Ciastka po wyjęciu z pieca smaruję lukrem i wstawiam oczka z koralików.
 
 

 

 
 
 
No ja taka zdolna nie jestem ;/ Ale podziwiam ludzi którzy to robią ;) Oczka z perełek..ach może kiedyś nabiorę większej ochoty ;/
OdpowiedzUsuńIdealnie jest bez charakteru. :-) Ja tam lubię krzywo i nieforemnie, A i bez uszu musi być ciekawie. Słodkie te króliki! Bardzo mi się podobają. :-)
OdpowiedzUsuńUściski świąteczne! :-)
Sweet!!! Króliki, cipciaczki to dla mnie od dzieciństwa podstawa Świąt. Tylko baranek zawsze był taki nadęty, jakby się rzeczywiście samym Chrystusem czuł - trzeba go oswoić.
OdpowiedzUsuńdziekuję! bardzo mi sie przydadzą !
OdpowiedzUsuń