poniedziałek, 16 listopada 2009

Ryba zapiekana z kalafiorem


Utknęłam w domu. Od rana leje jak z cebra, a ja staram się jakoś udobruchać znudzone dzieci. Starsze ogranicza się tylko do pytań kiedy wyjdziemy na rower, a młodsze po prostu przynosi buty i zdecydowanym gestem wskazuje na drzwi. W takich sytuacjach obiad robię z tego co znajdę w lodówce lub zamrażalniku. Dzisiaj znalazłam rybę i kalafiora.
Niech będzie zapiekanka.




Składniki:
(na 3 osoby)

500 g filetów z ryby morskiej
400 g kalafiora
1 jajko
ok. 150 g kwaśnej śmietany
15-20 dkg żółtego sera
pół pęczka koperku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kalafior myję i gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzam.
Filety solę, obtaczam w mące i smażę na oleju. Odkładam do naczynia żaroodpornego. Dookoła układam ugotowany kalafior.

Mieszam starty ser ze śmietaną i jajkiem, dokładam posiekany koperek, sól i pieprz.

Mieszaniną polewam kalafiora i rybę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut.

6 komentarzy:

  1. Przepyszna ta zapiekanka;) Dzięki za przepis, na pewno na długo zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście bardzo pyszne! Wielkie dzięki, bo nie miałam pomysłu na obiad. Podzrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne! Mojemu narzeczonemu aż się uszy trzęsły jak jadł;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Można podawać z ryżem, czy z czym najlepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można z ryżem, ale ja bym już tylko do tego dodała jakąś sałatkę.

      Usuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */