piątek, 13 listopada 2009

Kruche pierożki z jabłkami

Rumiane, chrupiące pierożki z jabłkowym nadzieniem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Składniki:

ciasto:
  • 300 g mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • śmietana - ile ciasto zabierze

do środka:
  • 2 duże jabłka

na wierzch:
  • cukier kryształ do posypania
  • roztrzepane białko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszam z proszkiem i cukrem pudrem, siekam z masłem. Dodaję żółtka, siekam razem. Dodaję po łyżce śmietanę sprawdzając konsystencję ciasta - ma być sprężyste i gładkie. Szybko zarabiam, wkładam do lodówki na godzinę.

Jabłka obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne, kroję na niewielkie kawałki.

Ciasto wyjmuję na stolnicę oprószoną mąką, wycinam kółka (najlepiej szeroką szklanką), wkładam po kawałku jabłka, zlepiam pierożki. Brzegi dociskam widelcem.

Układam ciastka na posmarowanej tłuszczem blasze, smaruję każde rozbitym białkiem i posypuję cukrem kryształem (im grubszy tym lepszy).

Piekę ok. 20 minut w temp. 180 stopni do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */