sobota, 20 lutego 2010

Razowe ciasteczka maślane

Czy można sobie wyobrazić przyjemniejszy sposób spędzenia piątkowego, mokrego, zimowego popołudnia niż pieczenie ciasteczek, gdy dom wypełnia się cudownym zapachem płynącym z piekarnika, a jasne główki dziatek pochylają się nad stolnicą, pracowicie wycinając i wyciskając?...

Oczywiście, że można!!! Mam dziesiątki koncepcji!!! Tylko co z tego, skoro szanse na realizację którejkolwiek są zerowe, a od poniedziałku zdążyłam już wyczerpać wszystkie pomysły na zabawienie dzieci i ciastka stanowią ostatnią deskę ratunku.


Przynajmniej wyszły smaczne. I jakże zdrowe dzięki dodatkowi mąki razowej!


Składniki:

300 g mąki pszennej tortowej
200 g mąki pszennej razowej
150 g cukru pudru
150 g masła
cukier waniliowy
3 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Mąkę tortową przesiewam do miski, dosypuję razową, mieszam je z proszkiem. Miękkie masło wrzucam do malaksera, dodaję cukier, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Ucieram kilka minut, dosypuję 1/4 mąki, ucieram dalej na gładką masę.

Wyłączam mikser, masę wkładam do miski z mąką, wyrabiam łopatką na gładkie ciasto.

Rozwałkowuję cienko (na grubość ok. 3 mm) na stolnicy posypanej mąką, wycinam ciastka, układam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Piekę ok. 20 minut w temp. 175 stopni (góra-dół).

4 komentarze:

  1. Jakie piękne ciasteczka :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze napisy na ciachach. Prawdziwy znak firmowy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie widze ciasteczek z podpisem Piotrusia:) czyzby zostaly blyskawicznie skonsumowane???
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. KucharzyTrzech: dziękuję :))

    poswix: zamierzam sygnowac nim wszystkie wytwory kulinarne, ktore tylko sie nadają do sygnowania:)

    Konsti: Piotruś swoje podpisane ciastka odłożył na bok w obawie, że ktoś mu zje, było bowiem duże ryzyko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */