czwartek, 25 lutego 2010

Ciasto drożdżowe na niedzielę

W tym przypadku tytuł mówi wszystko. Upiekłam najklasyczniejsze na świecie ciasto drożdżowe. Leciutkie, pulchne, niezbyt słodkie, z kruszonką na wierzchu.
Jest po prostu fantastyczne.

Tu dygresja.
Moim pierwszym kamieniem milowym w kuchni były bułeczki drożdżowe. Kiedy je wreszcie upiekłam i wyszły, uznałam, że wreszcie trochę wiem na temat ciast.
Oczywiście myliłam się strasznie, bo to było jakiś czas temu i aż kiwam głową nad moją ówczesną ignorancją w dziedzinie kulinariów. (Za jakiś czas pomyślę dokładnie to samo, więc luz, cały czas się uczę.)
Plus jednak był taki, że wreszcie przestałam się bać drożdżówek i teraz zdarza mi się od czasu do czasu coś zrobić. Niezbyt często, bo to ciasta wymagające i czasu, i uwagi, i przede wszystkim ciężkiej pracy fizycznej, a to jest mi najbardziej wstrętne. Ja tam stresy wolę odreagować biorąc książkę do ręki ;)

Pochodzenie przepisu to również dłuższa opowieść.
Otóż od znajomej (pozdrawiam Asiu!) dostałam cieniutką książkę bez obrazków wydaną przez Wojewódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie pod tytułem „Nasze domowe, stare i nowe… Przepisy kulinarne zebrane na Warmii i Mazurach.”
Całkowicie się zgadzam z autorami broszury, że należy ocalić od zapomnienia regionalne tradycje kulinarne, chociaż są tam też przepisy całkiem współczesne, w których używa się rosołków w kostce czy parówek. Moim absolutnym faworytem jest prosię pieczone: „Oczyszczone prosie opłukać, posolić od wewnątrz, na 1 godz. przed pieczeniem (…)”.

Natomiast wybierając przepis pani Teresy Zaworskiej byłam przekonana, że ona rzeczywiście od wielu lat piecze tę drożdżówkę na niedzielę i że pewnie tak samo piekła jej matka i babka. I wszyscy, którzy do niej przychodzą w weekend na kawę marzą o dokładce.



Anka



Składniki:
(na prostokątną blachę 25x33cm)

ciasto:
½ maki pszennej (około 3 szklanek)
szczypta soli
50 g drożdży
¾ szklanki mleka
1 szklanka cukru
125 g masła
1 jajko + 4 żółtka

kruszonka:
¾ szklanki mąki
½ szklanki cukru
120 g masła

Sposób przygotowania:

Jajka, masło i mleko wyjmuję wcześniej z lodówki (jajka przynajmniej dwie godziny, masło i tak trzeba roztopić, a mleko zazwyczaj trochę podgrzewam w mikrofali).

Przygotowuję rozczyn. Rozkruszam drożdże, mieszam z połową letniego mleka i łyżką cukru, dodaję 2-3 łyżki mąki. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut.

Roztapiam masło. Musi przestygnąć do temperatury pokojowej, gdy będę je dodawała do ciasta.

Jajko i żółtka ucieram z cukrem (dałam mniej, bo wolę mało słodkie, można dodać cukier waniliowy jeśli ktoś lubi) i szczyptą soli.
Mąkę przesiewam.

Dodaję do mąki rozczyn, resztę mleka i żółtka. Dokładnie wyrabiam ciasto.
Potem dodaję roztopione masło (wygodniej zrobić to w misce) i znowu wyrabiam aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty i otrzymam elastyczne ciasto w pięknym żółtym kolorze.
Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę-półtorej, ma podwoić objętość.

Przebijam ciasto pięścią, wykładam na wysmarowaną masłem blaszkę i znowu odstawiam pod przykryciem na jakieś pół godziny.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę, czyli mieszam mąkę z cukrem, a następnie dodaję masło rozcierając je palcami na małe kawałeczki. Tuż przed wstawieniem do piekarnika posypuję ciasto kruszonką.

Piekę około 45 minut w 190 stopniach (góra-dół).
To znaczy tak zaleca przepis, ale ja zmniejszyłam temperaturę do 180 już po dwudziestu minutach i powinnam była wyjąć ciasto z piekarnika pięć minut wcześniej, bo trochę się przypiekła skórka, więc w przypadku mojego sprzętu kuchennego podałabym raczej temperaturę 180 stopni i 40 minut.

5 komentarzy:

  1. Le tue ricette hanno un aspetto cosi' delizioso ed invitante........ peccato che io non conosca neanche una parola della tua lingua !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. It's Polish.
    Just write an email to dwiechochelki@gmail.com and I'll translate it to English :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, robimy karierę międzynarodową!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Szukałem takiego przepisu, najprawdziwsze drożdżowe i z pewnościa najsmaczniejsze. Dzisiaj piekę!Pozdrawiam i pięknie dziekuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie robi Mama
    takie najbardziej lubi Tata
    pachnące
    ze słodką kruszonką

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */