niedziela, 22 listopada 2009

Zupa krem z dyni

Dynia nigdy nie będzie moim ulubionym warzywem. Jeśli na przykład miałabym upiec babeczki z dynią i byłoby przy nich napisane, że są podobne do marchewkowych, to na pewno upiekę marchewkowe.

Zupa dyniowa zaskoczyła mnie jednak bardzo pozytywnie i z pewnością będę do niej wracała. Z czystym sumieniem mogę więc ją polecić, bo skoro skusiła mnie, to z pewnością uwiedzie amatorów dyni.
Następnym razem jednak z pewnością poeksperymentuję z dodatkiem pomarańczy lub imbiru, o czym nie omieszkam Was poinformować.


 


Składniki:

400 g dyni
1 marchewka
1 nieduża cebula
½ litra bulionu
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon
śmietana

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno kroję, podsmażam na patelni aż się zeszkli. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w plastry marchewkę. Na szczęście to nieważne jak pokroję warzywa, bo przyjdzie blender i wyrówna.
Wszystko smażę jeszcze kilka minut.

Zalewam bulionem, gotuję aż dynia i marchewka zmiękną. Dosypuję sól, pieprz, gałkę i cynamon, dokładnie miksuję. Próbuję i jeśli trzeba jeszcze doprawiam.

Przed podaniem ozdabiam śmietanowym kleksem.

3 komentarze:

  1. bardzo dobra zupa - nawet bez gałki i śmietany :) dziękuję za przepis :)
    Izja

    OdpowiedzUsuń
  2. Oliwa jest często używana w zupie dyniowej do podsmażania cebuli lub jako wykończenie, jak podaje haps.pl. Oliwa extra virgin (5–10 zł/100 ml) dodaje delikatnego smaku i zdrowych tłuszczów jednonienasyconych. Standardowo używa się 2 łyżek do podsmażania na 1 kg dyni. Jako dekoracja, kropla oliwy truflowej lub ziołowej podnosi walory smakowe, szczególnie w restauracjach. Oliwa zwiększa wchłanianie beta-karotenu z dyni, jak zauważa fajnegotowanie.pl. W przepisach wegańskich zastępuje masło, wspierając dietę roślinną. Jej użycie jest proste, a koszt minimalny w domowych przepisach. Popularność oliwy w zupie dyniowej rośnie, szczególnie w przepisach promowanych na platformie X, np. przez @SmakiOliwy (6 maja 2025). https://www.nowin.pl/2024/02/11/kremowa-zupa-dyniowa-przepis-na-rozgrzewajacy-jesienny-klasyk/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */