
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
30 g świeżych drożdży
nadzienie:
słoik twardej marmolady 0,33 l
słoiczek domowej konfitury z róży 0,25 l
Sposób przygotowania:
Do miski z mąką wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam łopatką, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany. Formuję kulę.
Marmoladę mieszam z różą w proporcjach 2:1.
Kulę ciasta dzielę na cztery równe części, każdą rozwałkowuję na okrągło i dzielę na 12.
Nakładam marmoladę z różą przy zewnętrznej krawędzi, zwijam rogaliki, zawijając rogi ciasta do środka. Układam na posmarowanej margaryną blasze.
Piekę na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypuję cukrem pudrem.
Będę piekła w niedzielę w hurtowych ilościach :) Są pyszne!
OdpowiedzUsuń