piątek, 13 listopada 2009

Rogaliki z różą

Te kruche i pachnące różą ciasteczka królują w mojej rodzinie od lat. Siostra piecze maleńkie, takie na jeden kęs, Mama piecze trochę wieksze i wycina je radełkiem, w mojej wersji są dość spore i wycinam je z koła, bo tak jest najszybciej.


Składniki:


ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny
3 żółtka
2 łyżki śmietany
30 g świeżych drożdży

nadzienie:
słoik twardej marmolady 0,33 l
słoiczek domowej konfitury z róży 0,25 l

Sposób przygotowania:

Do miski z mąką wsypuję starte na drobnych oczkach drożdże, wrzucam żółtka i miękką margarynę, siekam łopatką, szybko zarabiam ciasto z dodatkiem śmietany. Formuję kulę.

Marmoladę mieszam z różą w proporcjach 2:1.

Kulę ciasta dzielę na cztery równe części, każdą rozwałkowuję na okrągło i dzielę na 12.

Nakładam marmoladę z różą przy zewnętrznej krawędzi, zwijam rogaliki, zawijając rogi ciasta do środka. Układam na posmarowanej margaryną blasze.

Piekę na złoty kolor ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gorące posypuję cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Będę piekła w niedzielę w hurtowych ilościach :) Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */