sobota, 7 maja 2011

Mus z mango

Mango jest pyszne i nawet moja córka chętnie je zjada. Ale tylko na surowo, w postaci musu nie chciała tknąć.

Nie to nie, będzie więcej dla mnie. Taki mus jest pyszny i stanowi świetny dodatek do lodów, wszelkiego rodzaju trifle lub po prostu bitej śmietany. Myślę, że nieźle by pasował jako wypełnienie kruchych babeczek.

Podałam w postaci deserku z galaretką i serkiem ricotta (tak przy okazji: serek zmieszałam z syropem klonowym i to był błąd, następnym razem wezmę po prostu cukier puder – będzie smaczniejsze).

Przepraszam, źródła nie podam, bo nie mam pojęcia, gdzie trafiłam na ten przepis.

Anka


Składniki:
  • ½ szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 owoce mango
  • sok z połowy limonki
Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem gotuję wodę z cukrem przez kilka minut (wydaje mi się, że zajęło mi to nawet 10 minut), aż zacznie leciutko gęstnieć.

Mango obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wody z cukrem i gotuję kolejne 10 minut. Dodaję sok z limonki, zagotowuję i miksuję ręcznym blenderem.

7 komentarzy:

  1. Podoba mi się taki deser, szybko, smacznie i bez brudzenia wielu naczyń :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mus musi być pyszny :) A ja mango bardzo lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam mango...jak ktoś nie chciał takiego musu???

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki :)
    Muszę Wam powiedzieć, że kolor podoba mi się niemal tak bardzo jak smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */