wtorek, 24 listopada 2009

Sałatka z awokado i cykorii

Bardzo pożywna, sycąca sałatka, jeśli podana w konkretnej ilości. Jeśli wyliczoną niżej porcję zaserwujemy większej liczbie gości, stanie się miłym akcentem na rozgrzanie kubków smakowych i pobudzenie soków trawiennych.


Składniki:
(na 2 osoby)
  • 1 awokado
  • 4 cykorie
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos winegret:
  • 3 części oliwy
  • 1 część octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

Cykorie myję i kroję w plasterki, dodaję odsączoną kukurydzę i natkę, mieszam z winegretem.

Dodaję cienko obrane i pokrojone w kostkę awokado. Delikatnie mieszam, żeby avocado się nie rozpadło. Cykoria ma gorzkawy smak, więc lepiej wymieszać ją z sosem godzinę przed podaniem, by się przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */