poniedziałek, 23 listopada 2009

Muffinki z kawą

Zadebiutowałam nimi w muffinkowej krainie i wciąż mam do nich ogromny sentyment, a i Mąż, główny tester moich kulinarnych eksperymentów, ceni je nad wyraz. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie dodała.


Składniki:
(na 12 babeczek)

125 g miękkiego masła
125 g cukru
125 g mąki
2 duże jajka
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy mielonej
50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
1 - 2 łyżki mleka
skórka pomarańczowa kandyzowana

do dekoracji:
dowolna polewa lub lukier
kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Miksuję masło z cukrem, dodaję jajka, miksuję razem. Dosypuję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodaję roztopioną w kąpieli wodnej lub mikrofali czekoladę, miksuję razem. Dla rozcieńczenia masy dodaję 1 - 2 łyżki mleka i na końcu wrzucam pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową.

Ciasto nakładam do papilotek, piekę około 20 minut w temperaturze 200ºC do suchego patyczka. Dekoruję i ozdabiam, gdy lekko przestygną.

3 komentarze:

  1. robiłam muffinki w zeszłym tygodniu i naprawdę REWELACJA. nareszcie przepis z którego sie udały, bo dwa inne znalezione w książkach, okazały sie katastrofą. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. co to jest "kawa prawdziwa"?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre pytanie o kawę :-) chodzi o mieloną, nie rozpuszczalną. Poprawiam w przepisie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */