poniedziałek, 23 listopada 2009

Kruche ciasteczka z cynamonem

Bardzo proste i szybkie ciasteczka, które można upiec na długo przed planowanym terminem konsumpcji, albo przechowywać w puszce na wypadek niespodziewanych gości. Może Wam się uda ta sztuka, bo mnie jeszcze nigdy. Wszystko, co ugotuję, upiekę czy usmażę wychodzi błyskawicznie, jakby nogi miało. Podejrzewam, że może to mieć pewien związek z trzema Facetami Mojego Życia.

Przepis z książki Philippe'a Delacourcelle'a “Kuchnia z bukietem przypraw”.



Składniki:

ciasto:
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 350 g mąki
  • 1 mała czubata łyżeczka cynamonu

do obtoczenia:
  • ok. 200 g cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Do dużej miski przesiewam mąkę, wrzucam pokrojone na małe kawałki masło, wsypuję cukier i cynamon. Siekam łopatką, zagniatam ciasto. Z ciasta formuję wałek o średnicy 2 cm. Obtaczam wałek w cukrze, przecinam na pół i wkładam na 30 min. do lodówki.

Kiedy ciasto stwardnieje, kroję je na krążki grubości 1 cm. Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Blachę smaruję masłem i oprószam mąką. Układam na niej krążki ciasta w odstępach (lekko urosną), wstawiam do gorącego piekarnika i piekę do lekkiego zrumienienia.

Ciasteczka zostawiam na blasze do przestygnięcia. Chłodne delikatnie zdejmuję z blachy i kiedy są już całkowicie wystudzone, przekładam do hermetycznego pudełka. Z którego znikają jak sen jaki złoty...

13 komentarzy:

  1. Łatwe, szybkie, pyszne! Same zalety:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie - ile "mniej więcej" sztuk wychodzi z jednej porcji? zastanawiam się, czy nie zrobić od razu z podwójnej, żeby starczyło na "dwa domy" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli na dwa domy, to wyłącznie z podwójnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje wałki właśnie siedzą w lodówce, mam nadzieję, że będą pyszne ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciateczka, ja już zrobiłam i polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. a mozna blachę wyłożyć papierem do pieczenia zmiast masłem ? aby było mniej kalorycznie ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że można wyłożyć papierem.

    OdpowiedzUsuń
  8. No to zmaściłam fajny przepis :( Jako, że mąż uwielbia cynamon dodałam czubatą łyżkę :/ no i mniej cukru. Piekłam pierwszą blaszkę na termoobiegu i mi się spiekła (bo nie widziałam kiedy zaczną się rumienić ciasteczka :)) - wina cynamonu), za to druga wyszła wyśmienita.

    Dziękuję za kolejny świetny przepis i obiecuję poprawę następnym razem :)
    Pozdrawiam Dwie Chochelki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam i polecam. W sam raz do pochrupania przy popołudniowej kawie.
    Dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię już drugie podejście do tych ciasteczek i znowu jest to samo. Ciasteczka w czasie pieczenia mi się "rozlewają" i pomimo tego że tym razem zostawiłam duże odstępy to znowu się posklejały ze sobą. Nie mam zielonego pojęcia gdzie popełniam błąd, składniki i gramatura dokładnie taka jak w przepisie. Może Wy coś doradzicie, gdzie robię coś źle. Dodam, że ciasto idealnie plastyczne wkładam do lodówki i potem kroje takie stwardniałe :) Z góry dziękuje za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, który na pewno sprawdzę u siebie :). Bardzo lubię piec sam ciasteczka. Inspiracji na nie szukam przeważnie w internecie, na blogach kulinarnych. Ostatnio robiłem np. domowe markizy czekoladowe wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Czekolada to mój ulubiony smakołyk i dodatek, który często dodaję do ciast oraz deserów :).

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy masło powinno być zimne czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails
/*Google anatytics */