tag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post7762141330469997718..comments2024-03-27T12:54:46.793+01:00Comments on Dwie Chochelki: Dorsz z kaparamidwiechochelkihttp://www.blogger.com/profile/18417795986794286226noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-47919506279725112242010-08-14T19:03:06.994+02:002010-08-14T19:03:06.994+02:00pycha, do zimnego sosiku dodałam około łyżeczkę mu...pycha, do zimnego sosiku dodałam około łyżeczkę musztardy i łyżkę śmietany (może trochę więcej), wymieszałam i później trochę podgrzałam i polałam po dorszu, ciekawy smak...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-65243512497352756602010-03-11T10:25:58.454+01:002010-03-11T10:25:58.454+01:00Dziękuję bardzo a bardzo :-))) Trzeba mieć zaiste ...Dziękuję bardzo a bardzo :-))) Trzeba mieć zaiste świętą, anielską cierpliwość, żeby tak obszernie odpowiadać na - ehm - niezbyt mądre pytania :-)<br />Wrócę i zamelduję, jak poszło. <br /><br />pozdrawiam<br />allegra walkerAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-36825643707725559992010-03-09T14:39:43.838+01:002010-03-09T14:39:43.838+01:00Robiłam wczoraj - naprawdę wyszło pyszne, nawet be...Robiłam wczoraj - naprawdę wyszło pyszne, nawet bez pietruszki (nie mieli w sklepie). Bez oleju do masła też się dało;) Polecam!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-44891657804701945602010-03-09T13:37:38.965+01:002010-03-09T13:37:38.965+01:00Podobno jeśli rybę wymoczy się w mleku, to lepiej ...Podobno jeśli rybę wymoczy się w mleku, to lepiej smakuje, a przede wszystkim lepiej pachnie. Moim zdanie pół godziny powinno wystarczyć, ale nie będę się upierała. Myślę jednak, że nic się nie stanie, jeśli po prostu najpierw zanurzysz na chwilę w mleku, a potem obtoczysz w mące.<br /><br />Jeszcze nigdy w życiu nie mierzyłam ile masła i oleju wlewam na patelnię :) <br />Ale po pierwsze: olej jest tu jedynie dodatkiem, który podniesie temperaturę dymienia masła (samo niesklarowane masło ma niską), żeby nic się nie przypalało. Czyli oleju na pewno mniej niż masła. A ile? 1-2 łyżki masła? Po prostu będziesz miała tyle sosu ile wlejesz tłuszczu. Gotowanie jest o tyle przyjemniejsze od pieczenia ciast, że naprawdę nic się nie stanie, jeśli niektórych składników będzie trochę więcej czy mniej.<br /><br />Kapary podsmażaj krótko ;) Wwiem, wiem, chcesz z zegarkiem w ręku. Dwie-trzy minuty? Raczej nie więcej. W żadnym wypadku nie mogą się przypalić.<br /><br />Ufff...<br />(i otarłam pot z czoła).<br />Mam nadzieję, że pomogłam.pstrykamhttps://www.blogger.com/profile/07658536968580731632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-77039868177434030202010-03-09T11:18:58.632+01:002010-03-09T11:18:58.632+01:00A teraz - w imieniu biednych prostaczków, którzy z...A teraz - w imieniu biednych prostaczków, którzy z potraw rybnych do tej pory przygotowywali jedynie mrożone paluszki - proszę powoli, wyraźnie, dużymi literami:<br /><br />- jak długo moczyć w mleku?<br />- ile masła, a ile oleju?<br />- jak długo podsmażać kapary - po czym poznać, że to już?<br /><br />pozdrawiam<br />allegra walkerAnonymousnoreply@blogger.com