tag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post6037198638108008647..comments2024-03-27T12:54:46.793+01:00Comments on Dwie Chochelki: Zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusemdwiechochelkihttp://www.blogger.com/profile/18417795986794286226noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-12636151813772451712011-02-25T14:13:51.349+01:002011-02-25T14:13:51.349+01:00->Magda: Nie ma za co. Sama jestem ciekawa, moż...->Magda: Nie ma za co. Sama jestem ciekawa, może się jakiś chemik wypowie? Ale najlepiej sprawdzić empirycznie, więc czekam na wiadomość :)<br />Może w aptekach mają? Niektórzy stosuję sodę jako lekarstwo na zgagę.pstrykamhttps://www.blogger.com/profile/07658536968580731632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-85131450573437850852011-02-25T14:09:00.099+01:002011-02-25T14:09:00.099+01:00Ania dzieki za blyskawiczna odpowiedz. Sprobuje dz...Ania dzieki za blyskawiczna odpowiedz. Sprobuje dzis z Twoimi muffinkami z jablek. Tez kupilam w tutejszym lidlu ksiazke z przepisami na muffinki i w wielu przepisach trzeba uzyc sody. Szukalam w wielu sklepach spozywczych i jej nie znalazlam.<br />No nic sprobuje uzyc tylko proszku i dam potem znac co mi wyszlo.<br /><br />Pozdrawiam<br />MagdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-3210153250450358862011-02-25T13:59:51.703+01:002011-02-25T13:59:51.703+01:00->magda: Nie mam pewności, nigdy nie próbowałam...->magda: Nie mam pewności, nigdy nie próbowałam. Jeśli w przepisie jest soda, to ją dodaję :) Z tego co słyszałam, soda dodaje pulchności i działa szybciej od proszku do pieczenia, co powinno mieć znaczenie, gdy pieczesz coś 20 minut. Może więc piec w nieco niższej temperaturze? <br />Na pewno warto sprawdzić, bo przecież proszek zawiera w składzie sodę - na zdrowy rozum powinno wyjść.<br />Słyszałam też, że sody nie należy stosować, jeśli wśród składników nie ma niczego kwaśnego: soku z cytryny, kwaśnej śmietany, soku z jabłek itp. - ciasto nie będzie rosło. Proszek do pieczenia ma oprócz sody substancję kwaśną, która aktywizuje działanie proszku.<br /><br />Hmm, coraz bardziej mnie to ciekawi :) Szkoda tylko, że akurat chemia nigdy mnie zbytnio nie interesowała.pstrykamhttps://www.blogger.com/profile/07658536968580731632noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-83841526810434972762011-02-25T09:58:30.155+01:002011-02-25T09:58:30.155+01:00MAm pytanie co do pieczenia muffinkow. Mieszkam w ...MAm pytanie co do pieczenia muffinkow. Mieszkam w Holandii i nie znalazlam tutaj w sklepach sody. Czy moge zamiast sody uzyc tylko proszku do pieczenia?<br />pozdrawiam serdecznie<br /><br />magdaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-4914682351321388822011-02-23T17:18:32.256+01:002011-02-23T17:18:32.256+01:00a ja z checia bym zjadla:)a ja z checia bym zjadla:)agahttps://www.blogger.com/profile/07312016542763207795noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-24993487165194758892011-02-23T09:23:49.522+01:002011-02-23T09:23:49.522+01:00Gdybyś synowi zamiast ciecierzycy dodała kukurydzę...Gdybyś synowi zamiast ciecierzycy dodała kukurydzę -przeszłoby.Ja serwuję pomidorową z kukurydzą, ale to trochę inna pomidorowa-nie zabielana, nie zagęszczana.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-10380298528293630702011-02-23T07:54:37.420+01:002011-02-23T07:54:37.420+01:00znakomita alternatywa dla tej zwykłej, niezastąpio...znakomita alternatywa dla tej zwykłej, niezastąpionej pomidorowej.<br />ależ bym z chęcią zjadła miseczkę takiej zupy...Karmel-itkahttps://www.blogger.com/profile/04700945861115996139noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7340124207918519848.post-15715435599517975392011-02-22T22:30:51.188+01:002011-02-22T22:30:51.188+01:00ooo super ;-) w piątek miałam też zupkę z cieciork...ooo super ;-) w piątek miałam też zupkę z cieciorką ;-)Kasiahttps://www.blogger.com/profile/16114605341681189599noreply@blogger.com